Полицията разследва действията на пожарната при взривовете край Езерово

Пострадалите са 12 души, двама са в тежко състояние

Сн. БГНЕС

Инспекторатът на МВР и Икономическа полиция започват проверки около инцидента с цистерните на гара Езерово, при който теч на пропан-бутан причини пожар и взривове и пострадаха 12 души. По заповед на вътрешния министър ще бъдат проверявани и действията на огнеборците при инцидента. Заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров съобщи, че по случая е образувано наказателно производство и ще бъдат назначени серия експертизи.

Според директора на пожарната Николай Николов причината за инцидента е техническа неизправност или неспазване на технологичната дисциплина. Николов заяви, че при преливането на газ пропан-бутан от жп цистерна в автоцистерна най-вероятно се е случило скъсване на маркуча и оттам е започнало изтичането на газ, вследствие на което след два часа се е стигнало и до взрив.

Според Милчо Василев, директор на фирмата “Газтрейд“, която е собственик на цистерните, причината за инцидента е човешка грешка. Василев обясни, че в такива ситуации не трябва да се допуска нагряване на съдовете и те трябва да бъдат охлаждани, за да не се стигне до взрив. “Това съм го споделил, с Националната пожарна говорихме, помолих ги да направят всичко възможно да ги охлаждат съдовете, те поеха ангажимента“, каза Василев, цитиран от “Фокус“.

Директорът на пожарната Николов заяви, че във водопровода в базата не е имало достатъчно налягане, което е затруднило работата на огнеборците.

Той съобщи, че благодарение на началника на Втора районна противопожарна служба във Варна Димитър Янев не се е стигнало до повече жертви, тъй като той е усетил навреме, че цистерната ще избухне и е успял да отдръпне хората си.

Според кмета на община Белослав Желязко Петров инцидентът най-вероятно е резултат на човешка грешка. Той посочи, че при избухването на пожара в 16 часа вчера на площадката, където е пълнена автоцистерната, е трябвало да има двама работници, но на практика е бил само един. Според Петров пожарникарите са действали безупречно.

Повече от пет часа продължи в сряда борбата с огнената стихия на екип от пожарникари от Варна, подкрепени от допълнителни екипи от Шумен и Девня. Пожарът бе окончателно потушен към 23.30.

Окончателният брой на пострадалите е 12 души. Най-тежко е състоянието на мъж, който е участвал в прехвърлянето на газ от автоцистерната. Той е с 90% изгаряния и с опасност за живота. С 25% изгаряния е управителят на фирмата "Газтрейд" Пламен Стоянов, който е бил застигнат от взривната вълна при втория взрив на цистерната. Останалите пострадали са с изгаряния между 10 и 20% и остават в болницата за лечение.

Варненските пожарникари организират даряване на кръв за пострадалите при инцидента.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че общината ще отпусне средства на пожарникарите и останалите пострадали при вчерашния инцидент. Сумата се уточнява.

До четвъртък на обяд всички влакове от и за Варна се движеха от и до гара Повеляново, а между Повеляново и Варна бе осигурен превоз с автобуси. Впоследствие движението беше възстановено.

Мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда следи качеството на атмосферния въздух в района на село Езерово.

Междувременно в четвъртък стана още един инцидент с цистерна на гара Синдел.

Огнеборци и спасители са отстранили теча и са извели на безопасно разстояние авариралото съоръжение. Цистерната е била тампонирана и няма опасност от изтичане на газ и възпламеняването му.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?