Полицията разтури незаконен ромски лагер в центъра на Лион

Френската полиция разтури незаконен ромски лагер в Лион, който придоби символично значение заради разположението му в центъра на града, предадоха осведомителните агенции в сряда.

Журналистите бяха държани настрана от издигнат около лагера охранителен периметър. На място има много бусове на полицията и жандармерията.

В лагера, който е близо до главната гара на града, все още имало около 30 души, сред които много деца. Няколко обитатели на лагера били видени да го напускат натоварени с багаж.

Миналата седмица изтече даденият на ромите срок да напуснат терена, който е собственост на железопътна компания и на департамента Рон.

В началото на септември административен съд в Лион издаде разпореждане за демонтиране на лагера, в който тогава е имало между 100 и 150 души по данни на неправителствени организации. През последните дни много семейства напуснаха лагера.

Засега полицията не е уточнила какви варианти за настаняване ще се предложат на изгонените роми и дали на някои от тях ще бъде наредено да напуснат страната.

От лятото досега от летището на Лион излетяха няколко полета с роми, които приеха помощта за връщане в Румъния, припомня АФП.

Споделяне

Още от Европа