"Развален" телефон 112

Полицията реагира на сигнал за грабеж на поща в София вместо в Плевен

Сащисани служители на клона в столичния кв. "Дружба" упътили униформените към Северна България

Полицията реагира на сигнал за грабеж на поща в София вместо в Плевен

Комична, но доста стресираща ситуация преживяха в петък сутринта служителите и клиентите на пощенския клон 92 в столичния кв. "Дружба 1".

Малко след 9.00 часа няколко столични полицаи нахлули в сградата с извадени пистолети, преследвайки предполагаеми въоръжени обирджии, разказаха от пощата пред Mediapool.

След кратко умуване за какво става въпрос, се оказало, че униформените погрешка реагирали на сигнал за грабеж в пощенски клон в плевенския кв. "Дружба", подаден минути по-рано на националния спешен телефон 112.

Половин час преди нахлуването на столичните служители на реда в пощенския клон 92 двама маскирани и въоръжени нападатели действително извършиха грабеж, но в кв. "Дружба" в Плевен.

Според информацията на местната полиция обирджиите нахлули във въпросния офис на пощата към 8.30 часа и задигнали 20 000 лева. Дори за кратко взели за заложник възрастна жена, използвайки я за прикритие, докато излизали от сградата.

Сигналът за тежкото престъпление е подаден 5 минути преди 9.00 часа на телефон 112. Маскираните успели да отворят само едната каса в пощата, тъй като служителка в клона натиснала паник бутона и те избягали, изпреварвайки пристигналия впоследствие патрул на СОТ.

 

На какво се дължи сериозното объркване при предаването на сигнала от диспечерския център на телефон 112 към СДВР първоначално не бе изяснено, тъй като от полицията не потвърдиха за грешката.

 

В крайна сметка от администрацията на телефон 112 признаха за гафа и съобщиха, че техен служител е пратил сигнал за грабеж едновременно в Плевен и София. От него ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Какво наказание ще бъде предложено обаче не се уточнява.

 

Жителка на столичния кв. "Дружба 1" пък разказа в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия, че станала очевидец на недоразумението, когато отивала да си плати сметките в клона. По думите ѝ униформените се държали професионално, като уточни, че е наблюдавала действията им от улицата, тъй като я е било страх.

 

Подобни гафове в работата на спешния телефон съвсем не са прецедент, като заради дублиране на даден адрес в различни градове на страната се е случвало линейка на "Бърза помощ", повикана във Варна, да бъде изпратена в София.

 

От стартирането на единната телефонна линия 112 преди 3-4 години от пожарната, полицията и "Бърза помощ" неведнъж са признавали неофициално, че е много по-сигурно и ефективно хората да продължават да звънят на старите номера 160, 166 и 150, тъй като така елиминират възможността за евентуални грешки при предаването на сигнала им от диспечерите на 112 към дежурните в съответните служби.

Споделяне

Още от България