Полицията се престарала в опита си да регистрира обвиняемия Цветанов

Софийският административен съд отмени полицейското разпореждане за принудително снемане на лични данни от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да му направи регистрация като криминално проявен.

Решението на магистратите признава правото на полицията да прави такива регистрации и в същото време обявява, че издаването на разпореждане срещу Цветан Цветанов е било ненужно.

Според разпоредбата за полицейските регистрации служителите на МВР имат право да заснемат лицата с повдигнати обвинения, както и да им снемат пръстови отпечатъци. За тази цел не се изисква съгласието на Цветанов.

От него трябва да бъде взета и ДНК-проба. Тук той може да откаже съдействие, но полицията има право да изиска от районен съд обвиняемият да бъде принуден да даде проба.

Според полицията Цветанов е отказал да съдейства и за пръстовите отпечатъци и за направата на снимка за полицейските регистри. Служителят на МВР, който е трябвало да вземе тези лични данни от бившия си шеф, е издал акт за глоба на Цветанов и едновременно разпореждане за принудително да бъдат снети личните данни.

Обвиняемият обаче оспорва това разпореждане в съда.

Магистратите на първа инстанция решиха да го отменят, защото полицаят, издал разпореждането, не е посочил точно с кои свои действия Цветанов е възпрепятствал регистрирането си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?