Полицията ще следи търговете за дървесина

Криминалната полиция ще проверява търговете с дървен материал и участниците в тях, съобщи в четвъртък премиерът Бойко Борисов. "Разпоредил съм на министър Цветанов чрез Криминална полиция да проверява всички търгове и фирмите-участници в тях, като се следи какви са доставните цени и по какъв начин купуват дървения материал", каза той, цитиран от БТА.

По думите му всяка надбавка, получена по корупционен начин, ще бъде ликвидирана. Според премиера проблемът сега е, че в Гърция цените на дървата за огрев са от 100 до 130 евро на кубичен метър, вследствие на което българските фирми-прекупвачи повишават цените и у нас.

"Фирмите-посредници, които толкова много "пискаха" срещу закона, сега всъщност вдигат цените и се оправдават, че това е пазарна икономика", каза Борисов.

Той е разпоредил във всички държавни горски стопанства в страната камионите, които превозват от гората дърветата, да ги докарват на достъпни за хората места.

"Всички семейства, които не ги мързи и не искат да плащат високите цени на складовете, могат да отидат и от там да си претоварят на цена 36 лева за кубик. Който иска може да отиде, да се съберат 2-3 семейства, да вземат каруца или камион и да си натоварят дърва, както навсякъде в селата се правеше преди години", допълни  Борисов. По думите му 25 на сто от добивът е от държавните предприятия.

Преди дни министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че с 10% или 500 хил. кубика дървесина повече ще добиват вече държавните горски предприятия в страната. Цената на дървата за огрев ще падне значително, увери той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?