Полицията спря опита на жителите на Омуртаг да блократ пътя Варна-София

Полицията не позволи на жители на град Омуртаг да затворят пътя София - Варна в знак на протест срещу водната криза в града, съобщи БНР в събота.

Междувременно водоснабдяването в  Омуртаг е било възстановено, но гражданите се опасяват, че единствената причина е опит да спрат протестите. Те искат лична среща с главния прокурор Сотир Цацаров с молба за ново разследване за проекта за водопровод от Кипилово до Омуртаг.

Честите аварии по трасето и недостиг във водоизточника са причина за липсата на питейна вода през последните 10 дни в Омуртаг. Обявено беше бедствено положение на 10 октомври. Очакваше се през миналите почивни дни тя да бъде пусната, но това не стана и жители на града се заканиха днес да блокират пътя между София и Варна в знак на протест.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева изказа пред "Дарик" съмнения,  че новият водопровод, който е в процес на изграждане, може да се окаже некачествен и вода по него изобщо да не може да тече. Това ще стане известно в края на годината, когато се проведат 72-часовите проби. "Проблемът тук е много по-голям отколкото изглежда. Има нужда от средства и ако този водопровод не проработи, трябва да се направи експертиза за сметка на нашето министерство", каза Терзиева.

Споделяне

Още от България