Джеймс Уорлик:

Полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда

Полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда

Основната разлика между американската и българската съдебна система е във факта, че американците вярват на своя съд, заяви пред БНР посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Дипломатът изрази оптимизъм, че системата все пак ще заработи. Според него основният проблем за българската съдебна система идва от факта, че няма осъдени.

”Когато хората виждат, че те са арестувани и осъдени в изключително редки случаи, това води до разочарование. Цялата система трябва да работи. Съдиите трябва да са квалифицирани, да са честни. Но и прокурорите трябва да са отговорни, трябва да внасят случаите в съда по възможно най-добрия начин. Полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда. Не е лесно този проблем да се реши, но се надявам, че след време цялата система ще заработи”, посочи той.

По повод проекта за АЕЦ ”Белене” Джеймс Уорлик  коментира, че когато става дума за изграждане на нова ядрена мощност, трябва да се имат предвид няколко неща.

”Първото е дали има смисъл от икономическа гледна точка. Това е огромна инвестиция, независимо дали става въпрос за ”Белене” или ”Козлодуй”. Става дума за милиарди долари. Струва ли си такава инвестиция? Второ – дали новата мощност дава енергийна сигурност за България и региона. Третият въпрос, който е изключително важен, е дали тя е безопасна, особено след бедствието във ”Фукушима”, каза той.

Според дипломата, тези три въпроса трябва да си зададат самите българи, а не американците, корейците, японците или  руснаците.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?