Полицията уби магистрален бандит и издирва избягали съучастници

Полицията уби магистрален бандит и издирва избягали съучастници

Магистралният бандит Димитър Митрев – Богоровеца бе убит след престрелка с полицията малко след полунощ в понеделник. Той и още две лица се опитали да ограбят турски гражданин на магистрала "Тракия", съобщиха от МВР. Смъртоносно простреляният е бил съучастник в престъплението с братята Емил Милев - Кроки и Евгени Милев – Гейзо, които са известни с множество извършени магистрални грабежи. Братята успели да избягат и се укриват, но единият от тях най-вероятно е бил ранен в престрелката.

Вътрешният министър Цветанов съобщи по-късно през деня, че по петите на бегълците са пуснати жандармеристи и барети. Въпреки че министърът директно посочи групата на "Крокодилите" като автори на престъплението, шефът на областната полиция на София Тодор Илиев каза, че със сигурност ще се знае кои са извършителите на дръзкото престъпление, когато бъдат заловени. Илиев отказа да потвърди информацията, че единият от бандитите е ранен. Добави, че се издирват общо десет души, тъй като трябва да се изясняват алибита.

По думите му полицията е имала подготовка да действа при сигнал за грабеж в района на Вакарел, но не е знаела със сигурност кога точно ще се извърши такъв. "В същия този район преди време имахме извършени два подобни грабежа", добави Илиев. Според БНР посланикът на Турция миналата седмица се е бил обърнал към МВР с молба за съдействие да спрат нападенията над турски граждани по българските пътища.

Тодор Илиев обясни, че снощи малко след полунощ е получен сигнал, че в района се движат два автомобила с изгасени фарове. Изпратените полицаи ги засекли и подали сигнал да спрат. Вместо това обаче лицата в колите започнали да бягат и да стрелят с автоматично оръжие. Служителите на реда отвърнали на огъня и убили Богоровеца. Той е 38-годишен, криминално проявен, с регистрации за притежаване на взривни вещества, незаконно оръжие, боеприпаси и наркотици. Бил е с маска, бронежилетка и тежко въоръжен.

Бандитите са използвали Опел, снабден със син "буркан", за да спрат пътуващ по магистралата турски гражданин с германски паспорт. В аудито Q5 на гастербайтера се качили двама от бандитите, набили го, взели му около 5 000 евро и лични вещи, запалили автомобила му и го изоставили в полето, закопчан с белезници.

Когато тръгнали да се оттеглят от местопрестъплението, те били засечени от полицията. "Това са агресивни, безскрупулни и изключително добре подготвени лица", коментира по адрес на нападателите Тодор Илиев. Според него полицията трябва да увеличи мерките, за да не се допускат такива престъпления.

Той определи операцията като успешна. "Ние сме в началото на нашето разследване и ни предстоят много действия. Мисля, че след като няма убит служител на МВР, а ограбеният гражданин определено е в нелошо състояние, то по-скоро не мога да кажа, че акцията е неуспешна", заяви полицейският шеф.

На него мира не му давал въпросът по какъв начин при този род престъпления извършителите набелязват жертвите си. В много от случаите извършеното престъпление е финансово много добре обезпечено за извършителите, но по какъв начин набелязват жертвите си, към които да се насочат, е трудно да се разбере.

На бандата на "Крокодилите" се преписват над 30 грабежа на чужди и наши бизнесмени по главните пътища на страната. Допреди няколко години тя се славеше като последната магистрална банда.

Лидерите ѝ Емил Милев - Кроки и брат му Евгени Милев – Гейзо, участвали в снощното нападение, бяха арестувани за обири и стрелба срещу полицаи и получиха тежки присъди от Софийския окръжен съд. Апелативният съд обаче не намери достатъчно доказателства за вината им и те бяха оправдани.

Бандата е извършвала обири и извън страната. Заради въоръжени грабежи над чужденци в страните от ЕС бяха напечатани карти на България с черепи и кости. На тези материали пишеше: "Не пътувайте през България, ще ви оберат".

Групата действаше по един и същи начин. Издебват жертвите си през нощта край отклонения за магистралата или черни пътища и често ползват истински полицейски униформи. Обикновено са добре въоръжени и носят бронежилетки.

Споделяне

Още по темата

Още от България