Полицията в Беларус продължи с арестите на опозиционери

Четирима души от предизборния щаб на беларуския опозиционер Александър Милинкевич са били арестувани в неделя, съобщи говорителят на лидера на беларуската опозиция Павел Мажейка, предаде Франс прес.

Арести на опозиционни дейци имаше и преди провеждането на изборите в събота.

Смятан за фаворит сред кандидатите на опозицията за президентските избори в Беларус, състояли се в неделя, Милинкевич изгуби срещу президента Александър Лукашенко, като събра според Централната избирателна комисия в Беларус само 6% от гласовете срещу 82,6 процента за настоящия държавен глава.

Сътрудниците на Милинкевич били арестувани, когато напускали Октомврийския площад в центъра на Минск. Там в неделя вечерта се събраха около 10 хиляди души, за да протестират срещу резултатите от президентските  избори. След полунощ е избухнал кратък сблъсък между милицията и демонстрантите.

Александър Милинкевич остана през нощта на площада, където бяха разпънати палатки и сутринта все още имаше към 300 души, отбелязва АФП. Това присъствие обаче далеч не е тъй внушително като палатковия лагер в Киев по време на "оранжевата революция", припомня агенцията.

“Не зная колко време ще продължи това. Най-важното е да има международен натиск от САЩ, Европа, Русия”, заяви Милинкевич за АФП.

Той напусна площада в понеделник сутринта и призова протестиращите отново да се съберат за протести по-късно същия ден.

Споделяне

Още от Европа