Полицията в Беларус задържа още 80 протестиращи

Полицията в Беларус задържа още 80 протестиращи

Беларуската полиция задържа над 80 протестиращи в продължаваща разправа на свободата на изразяване, се вижда от списъка със задържаните, публикуван от правозащитната група "Вясна", предаде ДПА.

Мнозинството от хората са били задържани в столицата Минск.

Опозиционни активисти призоваха вчера работниците на национална стачка, а студентите - да не влизат на занятия в първия ден от академичната учебна година.

Тази сутрин протестиращи се събраха на отделни групи в Минск, съобщиха независими медии.

Протестите, включително националното движение на стачкуващите работници в промишлеността, се провеждат всеки ден след спорните президентски избори миналия месец. Според властите дългогодишният президент Александър Лукашенко ги е спечелил с над 80 процента от гласовете. Той е начело на бившата съветска република в продължение на повече от четвърт век и проявява нетърпимост към инакомислието.

Протестиращите и някои представители на Европейския съюз настояват, че изборите на 9 август са били фалшифицирани. ЕС заяви, че те не са били "нито свободни, нито честни" и осъди полицейската разправа с протестиращите. Около 7000 души са били задържани по време на демонстрациите.

Правозащитна група на ООН каза тази седмица, че е получила 450 съобщения за изтезания и издевателства над задържани след изборите в Беларус.

Президентът Лукашенко благодари на руската държавна телевизия Ар Ти (RT), че е изпратила свои журналисти да подпомогнат беларуските държавни медии, след като някои работещи в тях започнаха стачка срещу управлението му.

Някои медийни служители в Беларус демонстративно спряха работа на фона на продължаващи от седмици протести заради президентските избори, белязани от обвинения за подправяне на резултатите. Това е най-сериозното предизвикателство за Лукашенко от идването му на власт преди 26 години.

В интервю, излъчено от Ар Ти, Лукашенко каза, че тази подкрепяна от Кремъл телевизия, известна преди като Раша тудей ("Russia today"), е изиграла решаваща роля за подпомагане на беларуските държавни медии.

Руският телевизионен канал Ар Ти е смятан от много западни държави за пропагандно оръжие на Русия зад граница, отбелязва Франс прес.

Най-малко 300 служители на основната държавна телевизионна компания в Беларус подкрепиха стачката, започнала на 17 август. Десетки от тях бяха уволнени. Четири дни по-късно Лукашенко потвърди, че руски журналисти и технически персонал са пристигнали да подпомогнат беларуската държавна телевизия. Оттогава каналът Ар Ти обменя с беларуската държавен телевизионен канал кадри, заснети в Беларус, и следи отблизо изявите на президента Лукашенко.

Успоредно с това бяха отнети акредитациите на кореспондентите на редица западни медии в Беларус.

Русия дава все повече знаци, че подкрепя беларуския лидер, отношенията с когото доста се бяха влошили през пролетта и началото на лятото - Лукашенко обвиняваше Москва, че се мъчи да го свали от власт, за да превърне страната му във васал на Русия. Кремъл отхвърляше обвиненията, напомня АФП.

Откакто обаче след президентските избори в Беларус безпрецедентно масови протести оспориха властта на авторитарния държавен глава, последният, напротив, отправя обвинения в заговор срещу Запада и молби за помощ към Русия.

Владимир Путин обеща да изпрати в Беларус руски сили, ако протестите излязат извън контрол. Минск настоява и за икономическа помощ, защото стопанството на страната е в криза заради протестите и санкциите, наложени от съседни държави.

От няколко дни Лукашенко заявява публично, че "никога не е обръщал гръб на Русия" и дори твърди, че беларусите и руснаците имат едно и също "отечество".

Споделяне

Още от Свят