Полицията в Берн изтърва похитители на заложници в испанското консулство

Трима въоръжени нападатели взеха най-малко трима заложници в испанското консулство в Берн и по-късно избягаха от сградата, въпреки разположените въоръжени части в отцепения около километър регион, предадоха в понеделник световните агенции.

Около 8 часа сутринта местно време тримата нападатели, които са били въоръжени с ножове и огнестрелно оръжие, са превзели сградата, в която обичайно работят около 12 души - осем-девет испанци и двама швейцарци.

Мотивите за техните действие така и не станаха ясни. Според испанското външно министерство нападателите едва ли са били ислямски терористи, а по-вероятно са имали за цел да ограбят сейфа на консулството.

След като в 13 часа по Гринуич около 12 души от елитното поделение на швейцарската полиция атакуваха сградата и започнаха да я претърсват, стана ясно, че нападателите вероятно са избягали. "Смятаме, че вътре не е останал никой. Похитителите явно са избягали, тъй като не ги открихме в сградата", съобщи говорител на швейцарската федерална полиция, цитиран от Ройтерс.

От тримата заложници единият успял да избяга, а другите двама били освободени от полицията. Един от охранителите на консулството е ранен от удар с нож, вече е настанен в болница.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?