Полицията в Благоевград пази до среднощ Спешното отделение от роми

Полицията в Благоевград пази до среднощ Спешното отделение от роми

Полицаи охраняваха Спешното отделение на болницата в Благоевград в продължение на пет часа тази нощ, за да предотвратят опита на 30-ина роми да се саморазправят с дежурните. Причина за агресията бе смъртта на втори член от тяхната фамилия в отделението, предаде БГНЕС.


51-годишният Атанас Димитров е транспортиран с линейка до болницата от ромската махала „Предел”. Около 20:30 часа е подаден сигнал, че на мъжа му е прилошало, а при пристигането си бил почти посинял.


Дежурният лекар прави опити да спаси пациента, вика за консултация кардиолог, хирург и реаниматор. Въпреки това към 21:00 часа Димитров умира, най-вероятно от масивен инфаркт .

 
Близо час дежурните не смеят да съобщят на пристигналите пред отделението негови близки, че е починал. Причина за страха на лекарите е нападението на ромите на 9 март, когато техният роднина - 43-годишният брат на Атанас – Румен, почина в отделението също от инфаркт.

Близките твърдят, че на следващия ден - 10 март, докато приготвяли тялото на Румен Димитров за погребение, той „мръднал" и се „изпотил".

Ромите веднага подали сигнал на телефон 112, че умрелият се е съживил. Когато пристигналият на място лекар от ЦСМП не установява сърдечна дейност, ромите го принуждават да прави инжекция с адреналин в сърцето на 43-годишния мъж.


Когато сърдечна дейност отново не се появила, ромите обвинили лекаря, че е убил с инжекцията съживилия се техен роднина. Случаят с мнимото възкресение бе проверяван от комисия по жалба на близките на Румен Димитров.


Когато снощи умира 51-годишният му брат, за нещастие дежурен е същият лекар, констатирал смъртта на Румен Димитров преди близо 2 месеца.

Лекарите повикали полицейски патрул, който удържал ромите да не щурмуват отделението. На сигнала се отзовали още две патрулки и отряд за борба с безредици.

Напрежението се успокои около 1:00 часа сутринта, когато роднините взели тялото на починалия мъж, отказвайки аутопсия.

Споделяне

Още от България