Полицията в Истанбул пак атакува подкрепящи опозиционния в. "Заман"

Властите превзеха със сълзотворен газ и водни оръдия редакцията на изданието

Полицията в Истанбул пак атакува подкрепящи опозиционния в. "Заман"

Полицейските части за борба с безредиците в Истанбул отново атакуваха събралите се няколко стотин демонстранти пред редакцията на опозиционния в. "Заман", който преди ден бе поставен от съда под контрола на държавата.

Акцията на властите срещу протестиращите започна още късно в петък и се разви през нощта, като срещу хората бяха използвани сълзотворен газ, водни оръдия и стоп патрони.

В събота пред сградата на превзетия от полицията вестник бе организиран нов протест, в който се включиха около 500 души. Те отново бяха атакувани от униформените с огромни количества сълзотворен газ, вода и пластмасови куршуми, съобщи фотограф на АФП.

Демонстрантите протестират срещу решението на турския съд да постави изданието под държавен контрол. Работещите в най-високотиражния опозиционен вестник в страната се опасяват, че предстои той да бъде затворен.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта. "Заман" е силно опозиционно издание и често пъти критикува политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Тези събития провокираха официалната реакция на САЩ, които изразиха безпокойството си, че в последно време в Турция бяха затворени няколко големи опозиционни медии.

"Разтревожени сме от това. Ние призоваваме турското правителство да съблюдава международните норми, а също така и собствената си конституция", каза прес-секретарят на американския Държавен департамент Джон Кирби по време на брифинг.

Миналия вторник в Турция бяха закрити частните телевизионни канали "Каналтюрк" и "Бугюн ТВ", вестниците "Бугюн" и "Милет", а също така и радиостанцията "Каналтюрк". Преди това те също бяха поставени под държавен контрол. В своето официално заявление попечителите обявиха като причина за закриването на медиите ниски финансови резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят