Полицията в Калифорния разкри над 100 оранжерии за марихуана в къщи на китайци

Полицията в Калифорния разкри  над 100 оранжерии за марихуана  в къщи на китайци

Полицията в американския щат Калифорния разкри повече от сто къщи, използвани за нелегално производство на марихуана при една от най-мащабните си операции по конфискуване на тази дрога в историята на Съединените щати, съобщиха световните агенции.

В изявление на министерството на правосъдието се казва, че става дума за операция от голям мащаб, свързана с милиони долари, идващи от Китай.

В съобщението се уточнява, че престъпната организация е използвала пари от чужбина, за да купува къщи и да ги превръща в оранжерии за марихуана за американския пазар.

При операцията са конфискувани повече от 60 000 растения марихуана, 200 кг трева и 15 огнестрелни оръжия.

Операцията е част от разследване, стартирало през 2014 г., когато полицията започва да проследява покупките на къщи с парични преводи главно от югоизточната китайска провинция Фуцзян.

Къщите са превръщани в големи плантации за марихуана, във всяка от които се отглеждали хиляди растения, посочва министерството на правосъдието.

Оранжериите се издали заради голямото количество използвана електроенергия, нужна за осветление и вентилация и за други необходими електрически съоръжения.

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс заяви, че международни престъпни групировки се опитват да наложат "фалшив суверенитет" върху отделни американски райони. "В деня, когато положих клетва, президентът Доналд Тръмп ми нареди разбиването на тези организации да бъде приоритет и ние енергично изпълняваме нареждането му", каза министър Сешънс.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?