Полицията в Саудитска Арабия обяви, че е предотвратила атентат в Мека

Полицията в Саудитска Арабия обяви, че е предотвратила атентат в Мека

Властите в Саудитска Арабив обявиха, че са предотвратили самоубийствен атентат срещу Голямата джамия в свещения град Мека, предадоха АФП и Ройтерс в събота.

Според информацията на местната полиция терористичното нападение е било планирано за петък, когато десетки хиляди вярващи се били събрали в Голямата джамия – няколко дни преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Атентаторът, който се предполага, че е щял да се взриви в храма, е задействал експлозивите по-рано, след като сградата, в която се е намирал, е била обкръжена от полицията. При експлозията и последвалото срутване са били ранени 11 души, петима от които полицаи.

Терористът бил част от група, базирана в два квартала на Мека и в Джеда, икономическата столица на кралството. Петима нейни членове, сред които една жена, са задържани след това от саудитските власти, допълват информационните агенции.

Говорител на саудитското вътрешно министерство подчерта, че терористичната група изпълнявала "планове, ръководени от чужбина с цел да се навреди на сигурността и стабилността" на кралството. Държава, от която е поръчан атентата обаче не се посочва.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?