Полицията в Слънчев бряг проверява само хора, които не са с "профил на турист"

Снимка: Дарик радио

Засиленото полицейско присъствие в Слънчев бряг след престрелката при която тежко бе ранен Димитър Желязков-Митьо Очите, а негов гард бе убит, не се отразява негативно на туристическия сезон.

Това коментира шефът на Областната дирекция на МВР в Бургас Калоян Калоянов пред медиите в понеделник, уточнявайки, че подчинените му проверяват само хора с "рисков профил".

"Рисков профил на автомобил е такъв, който превозва високорискови стоки, от гледна точка на акцизи – наливен алкохол, стоки без бандерол. И човек, който явно няма профил на турист, а целите му са съвсем други. Достатъчно професионализъм има в колегите, за да могат да преценят кого да проверят", поясни полицейският началник.

По думите му засилените мерки за сигурност в курорта не водят до отлив на туристи, а до намаляване на броя на престъпленията.

"Предвид ситуацията, включително и в съседни страни, виждам голям резон в по-засиленото полицейско присъствие на територията на Слънчев бряг, където през юли и август броят на туристите става 500 000", каза Калоянов.

Както е известно, след престрелката в началото на юни, в курорта бяха обособени общо 8 КПП-та, на които се извършват проверки по преценка на униформените. Още преди инцидента с Митьо Очите пък в курорта бяха командировани над 700 полици, за да се грижат за сигурността на чуждестранните туристи.

"Възможно е такъв вид полицейско присъствие, съчетано с проверки от други контролни органи, да доведе до някакъв дискомфорт. Но той е само за тези, които имат притеснения. Лично съм проверил всеки един пункт и трябва да ви уверя, че колегите спазват много стриктно изискванията, които съм поставил – да се проверяват хора и автомобили с рисков профил", посочи шефът на Областната дирекция на МРВ.

Попитан дали носенето на бронежилетка (подобно на Желязков, когато бе прострелян – бел.ред.) попада в определението "рисков профил", Калоян Калоянов бе лаконичен: "В момента такова явление не се наблюдава".

Споделяне

Още от България