Полицията във Варна нападна ББС за разкрит трафик на бебета

Полицията във Варна нападна ББС за разкрит трафик на бебета

Часове след като ББС излъчи разследване за предлагани бебета за продан от България с обещанието да бъдат тайно изнесени в чужбина, полицията във Варна съобщи, че е започнала досъдебно производство срещу 38-годишния Хасан Ахмед Хасан, който е главен “герой” в репортажа.

Хасан Хасан се представя пред разследващия екип като “Хари” и признава, се занимава с търговия на бебета. Той показал деца на цена по 60 000 евро всяко и срещу допълнително заплащане изразява готовност да ги достави в Лондон.

Разследването е било прекъснато преди да се стигне до продажбата на децата.

Хасан е задържан след като от британската медия са предоставили информация за всичко, заснето по време на репортажа, съобщи в петък директорът на Областна дирекция "Полиция" във Варна комисар Веселин Петров.

Той обаче изтъкна, че разследването на британските журналисти е тенденциозно и упрекна ББС, че не е уведомила полицията за разследването си. Комисар Петров, че от БСС щели да изпратят писмо от ОДП, в което се извиняват за репортажа, а журналистката, която водила разследването, ще бъде освободена от работа. От ББС обаче категорично опровергаха.

Kafene.net се свърза с програмата на ББС Ten O'Clock News, излъчила снощи репортажа от България, откъдето заявиха, че журналистката Сангита Майска, която засне материала, не е била уволнявана и продължава да работи върху документален филм на същата тема, а корпорацията не се е извинявала.

Екипът на ББС, който е снимал със скрита камера, накарал трафиканта “Хари” да повярва, че бебето се купува за съмнителен британски бизнесмен, чиято престъпна дейност е известна на полицията, което не му позволява да осинови дете по законен начин. “Хари” изобщо не се поинтересувал какво ще се случи с детето. Той уверявал, че може да бъде прекарано тайно до Лондон по канали, които е използвал в миналото за трафик на проститутки. Новинарски екип на телевизията на ББС от програмата Ten O'Clock News, който направи разследването, прекара повече от месец във Варна, за да предразположи “Хари” да разкрие престъпната си дейност.

“Хари” споделил, че по-рано е изнасял деца за Германия и Норвегия и се похвалил, че е участвал в трафика на проститутки от България за Испания, Холандия и Ирландия.

България беше подложена на силен международен натиск да се справи с организираната престъпност, след като влезе в ЕС по-рано тази година. Нелегалният трафик на български бебета не е нещо ново, но по-рано бяха прехвърляни бременни жени, които раждаха в чужбина и продаваха децата си, припомня ББС.

След като бяха предупредени от телевизията, българските власти предадоха подробностите за разследването на социалните служби и полицията във Варна. Престъпната група сега се намира под наблюдение, съобщава ББС.

Българското вътрешно министерство е изпратило писмено изявление до ББС, че е задържало трима души, включително човека, който твърди, че е трафикант на хора.

Комисар Веселин Петров категорично отрече да има канал за продажба на бебета, който да тръгва от Варна. Британски бизнесмен Крейг е искал да осинови дете, но легално, твърди Петров.

Представящият се за “Хари” Хасан Хасан щял да бъде подведен под отговорност, но само за склоняване на родители да изоставят децата си. Той се срещал с ромски семейства да убеждава родителите да изоставят децата си срещу пари и така по-лесно да стане тяхната осиновяване.

Показаните две деца в репортажа са от село Каменар и ромския квартал "Максуда". Причината за появата им е, че колегите на кандидат-осиновителя са казали на Хасан, че бизнесменът ще открива офис в страната и ако той иска да го оглави, трябва да покаже, че е деен, обясни началникът на сектор БОП гл. инспектор Емил Михайлов. Те са го посъветвали да намери деца и да ги доведе, за да ги види шефът.

Недопустимо е журналисти от авторитетна медия като ББС да не сигнализират органите на МВР за разследването си, коментира още комисар Петров. По думите му нито една служба в страната не е била уведомена, освен, че ще бъде излъчен репортажът. Той допълни, че по време на досъдебното производство най-вероятно ще се наложи да бъдат разпитани тримата британски журналисти. Дали има престъпление ще реши съдът, заяви Петров и подчерта, че обвинението на екипа на ББС за трафик на деца е съвсем несправедливо.

Това е втори очертаващ се скандал, свързан с разследващи журналисти от ББС, след като преди две години бе излъчен филмът за бившия шеф на БОК и член на МОК Иван Славков “Да купиш игрите”. Тогава българската прокуратура реши да подведе под отговорност журналистите, използвали скрита камера, пред която Славков изказва готовност да получи рушвет срещу уреждане на домакинство на олимпийски игри. Впоследствие  Славков бе изключен от Международния олимпийски комитет, а след това и от българския.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?