Полицията взе профилактични мерки спрямо протестиращи срещу безводието в Перник

Язовир "Студена", снимка: бТВ

Полицията в Перник е провела "профилактика" сред протестиращите срещу безводието в града. Преди протеста в петък вечерта за предупреждение са били извикани хора, които според МВР са се проявили при предишни демонстрации. Освен това в града има и допълнителни сили на жандармерията. Информацията бе потвърдена от говорителя на пернишката полиция Венцислав Алексов.

Той обясни, че хората са предупреждавани да не нарушават обществения ред. Избрани са на база предишни техни прояви, например при протестите срещу високите цени на горивата в края на миналата година. Тогава на няколко пъти перничани затвориха магистрала "Люлин" и пътя през Владая блокираха входа за София откъм югозапад. Сегашният протест се организира на същото място и вероятно недоволните отново ще се насочат към ключовия пътен възел "Даскалово". Екипите на жандармерията са имали планирана операция срещу битовата престъпност в региона и са останали и за протеста, допълни Алексов.

Протестът в Перник идва в навечерието на бедствено положение. Очаква се то да бъде обявено в събота. Междувременно в петък влезе в сила нов режим, според който повечето потребители получават вода между 14 и 22 ч. (тоест 8 часа общо) всеки ден вместо досегашните 10 часа. Пак в петък започна и монтиране на тръба между селата Чуйпетлово и Боснек, която трябва да прекара по-големи количества вода към река Струма, а оттам и в язовир "Студена".

Нивото на водоема продължава да пада въпреки досегашния режим, въведен на 18 ноември. В момента в язовира има малко над 4 млн. кубични метра вода при общ обем от над 25 млн. кубични метра.

Споделяне

Още от България