Полицията започва акция за денонощен контрол на скоростта

Полицията започва акция за денонощен контрол на скоростта

От 6.00 часа в сряда в цялата страна започна специализирана полицейска операция "24 часа контрол на скоростта". Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) и ще продължи до 6.00 часа на 12 март.

Полицейските служители ще контролират скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистралите, както и по третокласната пътна мрежа.

Превишаването на разрешената скорост за движение по пътищата е често срещано нарушение във всички европейски държави. То е определено и като най-сериозната причина за тежки пътни произшествия и смърт по пътищата в Европа, гласи съобщението на вътрешното министерство.

Статистиката сочи, че в България голям процент от сериозните катастрофи с жертви са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. През 2014 година по тази причина са настъпили 2 566 тежки произшествия, което е 38% от всички тежки катастрофи. Загинали са 318 души или 52% от всички жертви, а други 3 293 (39%) са били ранени.

През миналата година пътните полицаи са установили 123 067 случая на неспазване на ограниченията за скоростта.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?