Полицията започва акция за денонощен контрол на скоростта

Полицията започва акция за денонощен контрол на скоростта

От 6.00 часа в сряда в цялата страна започна специализирана полицейска операция "24 часа контрол на скоростта". Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) и ще продължи до 6.00 часа на 12 март.

Полицейските служители ще контролират скоростта на моторните превозни средства в населените места, по главните пътища и автомагистралите, както и по третокласната пътна мрежа.

Превишаването на разрешената скорост за движение по пътищата е често срещано нарушение във всички европейски държави. То е определено и като най-сериозната причина за тежки пътни произшествия и смърт по пътищата в Европа, гласи съобщението на вътрешното министерство.

Статистиката сочи, че в България голям процент от сериозните катастрофи с жертви са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. През 2014 година по тази причина са настъпили 2 566 тежки произшествия, което е 38% от всички тежки катастрофи. Загинали са 318 души или 52% от всички жертви, а други 3 293 (39%) са били ранени.

През миналата година пътните полицаи са установили 123 067 случая на неспазване на ограниченията за скоростта.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?