Полицията застреля нападател в германско кино

Сред версиите за атаката са неуспешен обир или идеологически мотиви

Въоръжен мъж откри стрелба в кино в германския град Фирнхайм, в близост до Франкфурт, няма ранени, а нападателят е бил застрелян от пристигналите на мястото на инцидента специални части, съобщи  говорител на полицията. Още не се съобщава самоличността на мъжа, нито мотивите му, но бе обявено, че няма връзка с ислямистки екстремисти.

Първоначално местните медии съобщиха за най-малко 25 ранени, но впоследствие излезе информация, че са пострадали от сълзотворен газ.

По германската телевизия бяха излъчени кадри, показващи как тежко въоръжени полицаи с шлемове и специална екипировка щурмуват киносалона във Фирнхайм, а двама души бягат от сградата.

Според германски медии една от възможните причини за нападението е неуспешен обир. Все още не е изключена и версията за политически или идеологически мотиви на нападателя. ДПА цитира източници от специалните служби, според които нападателят вероятно не е терорист. Допуска се и възможността мъжът да е имал психични проблеми.

Според в. "Билд" мъжът е нахлул маскиран в киното и е стрелял веднъж във въздуха, а пострадалите са от използван сълзотворен газ в малко пространство.

В. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" пише за чути четири изстрела. Според изданието въоръженият мъж е влязъл в киното около 3 часа следобед местно време, където се е барикадирал, а ужасените посетители са успели да излязат.

Драмата e продължила малко повече от два часа.
 
 
Фирнхайм е град с население 33 000 души, намиращ се близо до Манхайм. Киното е част от голям търговски център, който дневно се посещава от средно по 20 000 души. 
 
Подобни инциденти са рядкост в Германия. През 2002 година въоръжен откри стрелба в университета в Ерфурт и уби 16 души. През 2009 година при подобен случай близо до Щутгарт загинаха 15 души. 
 
Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?