Полицията застреля въоръжен ислямист в Париж

Мъжът нападна полицейско управление с викове "Аллах е велик"

Полицията застреля въоръжен с нож в Париж, сн. БГНЕС

Мъж, въоръжен с нож, бе застрелян пред полицейски участък във френската столица Париж, съобщи Франс прес.

Нападателят е носел "и нещо, което може да е пояс с експлозиви", съобщиха от френското вътрешно министерство. Той викал "Аллах е велик", опитвайки се да атакува полицай.

Нападателят бил убит от полицаи, докато се опитвал да проникне в участък в квартал "Гут д'Ор", Северен Париж.

Последвалата проверка установила, че поясът е бил фалшив. По-късно в четвъртък разследващият прокурор съобщи, че застреляният мъж е носил мобилен телефон и лист хартия със знамето на "Ислямска държава" и текст с поемане на отговорност.

Предвид тези елементи, ръководството на разследването на този атентат беше поверено на специализираните магистрати от прокуратурата за борба с тероризма, уточни Франсоа Молен.

Атаката бе извършена навръх първата годишнина от кървавия атентат във френската столица срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо".

Заради инцидента част от парижкия булевард "Барбес" бе затворена, а децата от близка детска градина евакуирани. Кварталът е напълно отцепен, а на мястото бяха изпратени сапьори.

Полицията е наредила на минувачите да се скрият в магазините, а железните щори да бъдат спуснати.

Оланд: Вече си имаме работа с опитни бойци

Малко преди нападението срещу полицейския участък френският президент Франсоа Оланд произнесе реч в префектурата на полицията в Париж, в която говори за сигурността.

Той обеща още 5000 допълнителни полицейски поста до 2017 г. като част от "безпрецедентните мерки" за сигурност в страната.

Ще бъдат създадени и 2000 нови работни места в разузнаването.

Оланд похвали работата на полицията, военните и разузнавателните служби в борбата срещу тероризма.

"Заплахата от тероризма не е спряла да тегне над нашата страна. Вече си имаме работа с опитни бойци", заяви френският държавен глава пред събралите се полицаи, жандармеристи, членове на специалните части на полицията и жандармерията.

Преди година представители на тези спецчасти застреляха братята Саид и Шериф Куаши, извършителите на атаката срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо" на 7 януари, както и Амеди Кулибали, който уби полицайка на 8 януари и взе заложници в магазин за еврейска храна кашер на следващия ден. При атаките на тримата френски джихадисти загинаха общо трима френски полицаи.
Президентът Оланд подчерта, че полицейските служители загиват при изпълнение на служебните си задължения, "за да може ние да живеем свободно.

След нападенията през януари правителството заяви, че планира да осигури по-добра екипировка на полицията и да увеличи броя на агентите на разузнаването.

"Изправени пред такива врагове е от жизнено значение всяка служба - полицията, жандармерията, разузнаването, военните - да работи в пълен синхрон, при максимална прозрачност и да споделят цялата информация, с която разполагат", подчерта Оланд. Френският президент отбеляза, че правителството предлага нови закони и засилва мерките за сигурност, но заплахата остава висока. Поради това той призова за подобряване на наблюдението на радикализираните французи, присъединили се към "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, след като се върнат във Франция.

"Трябва да можем да принудим тези хора... да изпълняват някои задължения и ако е необходимо, да ги поставим под домашен арест, защото са опасни", заяви Оланд.

Въпроси за спецслужбите

Годишнината от атентатите в Париж през януари миналата година доведе до подновяване на обсъжданията за провалите на службите за сигурност. Въпреки, че радикализацията им е била известна, тримата френски джихадисти, извършили атаките срещу "Шарли ебдо", полицаи и евреи, са успели да останат незабелязани.

Вдовицата на полицай, охранявал редакцията на "Шарли ебдо" заведе дело, посочвайки тези пропуски. Тя твърди, че съпругът ѝ е бил "принесен в жертва", отбелязва АФП.
Подобни въпроси бяха зададени и след новата вълна атентати на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Няколко от извършителите на атаките са успели да достигнат до Сирия и да се върнат, без да бъдат засечени.

За последните 12 месеца от първите парижки атентати френските власти забраниха на 200 души да напускат страната. Смята се, че те са имали намерение да се присъединят към ислямистки групировки в Близкия изток или в Северна Африка.

"Не можем обаче да действаме сами пред лицето на терористичната заплаха", заяви Оланд. Той подчерта, че Париж може да разчита на съюзници, особено страни от ЕС, но "нормите, действащи в Шенгенската зона, трябва да бъдат реформирани, за да позволят проверка на самоличността на гражданите на европейски държави".

До края на този месец Европейският парламент трябва да одобри директива за създаване на единна база данни за пътуващите със самолети, добави френският държавен глава.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?