Полк. Кирчо Киров: Шпионският скандал е "недоразумение"

Т.нар. "шпионски скандал" не може да възпрепятства добрите отношения между Германия и България, заяви полк. Кирчо Киров, и.д. директор на Национална разузнавателна служба и изрази надежда "това недоразумение" скоро да бъде изяснено и отстранено. Той подчерта, че германското разузнаване не е предоставило доказателства в подкрепа на тезата, че служител на НРС ги е шпионирал.

Тази сутрин Киров даде две интервюта - за "Блиц" на Би Ти Ви и радио "Свободна Европа" и за Дарик радио, след като дни наред НРС мълча по скандала, в който бе замесено името на България като страна, шпионираща свой партньор от НАТО. Скандалът тръгна с публикация в немското сп. "Шпигел" под заглавие "Българска къртица в BND" и не слиза от страниците на немските и българските медии втора седмица.

Повод най-сетне да проговори директорът на българското разузнаване е интервюто на влиятелния германски политик Маркус Метел, който вчера призова България да спре да шпионира Запада и директно заяви, че полк. Кирчо Киров не се ползва с доверието на Запада, тъй като 15 години е работил за бившите тайни служби на комунистическия режим.

Днес Киров определи тази оценка като лично мнение, което приема с респект, но предположи, че когато "най-отговорните държавни мъже" в България са спрели избора си на него и заместника му (Людмил Ангелов, също бивш служител на Първо главно управление на ДС) като ръководители на Националната разузнавателен служба, са знаели добре отношението на партньорите от НАТО и от повечето служби на държавите от ЕС.

"Аз нямам никаква информация срещу мен и срещу моя заместник да е имало каквито и да било възражения. На мен лично никой не ми е казвал нищо по този въпрос", каза Киров и подчерта, че в многобройните си контакти с колеги от службите на водещите държави в НАТО, единственият критерий, който се е разглеждал, било нивото на професионализъм и защита на националните интереси на всяка една държава.

Киров декларира увереност в колегиалното отношение и професионализма и добави: "заявявам добронамереност, доброжелателност за контакти на всякакво ниво с нашите германски колеги с оглед изясняване и отстраняване" на недоразумението с т.нар. шпионски скандал.

"Декларирам готовността НРС да съдейства за неговото отстраняване. Ние сме в финалната фаза на проверката, която обхваща целия период след 1991 г. на дейността на разузнавателна служба в държавите на НАТО и ЕС", подчерта полк. Киров. Той декларира, че от резултатите, които до момента е установила проверката на НРС, не са констатирани актове на шпионаж.

На въпрос дали НСР ще даде възможност на германските разузнавачи да се убедят в автентичността на направената в София проверка, Киров обеща: "Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено. Безусловно, безусловно в рамките на нормалното, на възможното, дотолкова, доколкото всяка една служба, разбира се, има и своите вътрешни, кухненски неща".

Запитан дали е възможно да се стигне до съвместна позиция между българските и германските специални служби, както направиха представители на полицейските служби, Киров каза, че е привърженик на една обща позиция и е готов да съдейства за изработването ѝ.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?