Половин милиард лева за обновяване на градския транспорт

Половин милиард лева за обновяване на градския транспорт

Над 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяване на обществения транспорт в градовете по новата оперативна програма "Региони в растеж" до 2020 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES.

Над 280 млн.лв. са за купуване на нови превозни средства и внедряване и разширяване на иновативните модели за управление на трафика в градовете. Целта е гражданите да се стимулират да използват повече градски транспорт, посочи Павлова.

Около 250 млн.лв. са средствата за подобряване на градската среда, с които ще се финансира ремонт на улици, изграждане на велоалеи, пешеходни зони, площади и паркове.

Инвестициите са интегрирани според градските планове за развитие, където са разписани мерките за подобряване на градската среда, транспорта, зоните за развитие.

"Само тогава, когато инвестициите са интегрирани, ние можем да очакваме по-добро интегрирано планиране на инвестициите, по-голяма добавена стойност и резултати - по-малко задръствания в градовете, по-чист въздух, по-модерни пътища, сигурни и надеждни автобуси и безопасни велоалеи", изтъкна министър Павлова.

Градовете могат да ползват и фондове за градско развитие по модела "Джесика" до 2020 г. Чрез новите финансови инструменти и с публично-частно партньорство местните власти ще имат допълнителен финансов ресурс за инвестиции в подобряване на градската среда, туристическа инфраструктура  и др. 

Над 400 млн. лв. бяха вложени в проектите за интегриран градски период на седемте големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Стара Загора през изминалия програмен период.  С тях са купени над 200 нови, екологично чисти, превозни средства, изградени са над 100 км велоалеи, ремонтирани са депата на градския транспорт, монтирани са електронни информационни табла и се внедряват интелигентни системи за управление на трафика в градовете.

"Това са инвестиции в модернизирането на градската среда, чистотата на въздуха, намаляват фините прахови частици и подобряваме мобилността, предвид предизвикателствата пред градовете от  нарастващото население и увеличението на превозните средства", изтъкна министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес