Половин милиард са загиналите животни в австралийските пожари

Стотици милиони коали, кенгура, вомбати и опосуми страдат от изгаряния и обезводняване

Австралийските горски пожари, последвали рекордна суша, бушуват месеци наред. Те причиниха масово унищожение по отношение на пари и ресурси, както и десетки човешки жертви. Учени и експерти по опазване на дивите животни твърдят обаче, че пораженията върху животинския свят са още по-тежки, пише ДПА, цитирана от БТА във вторник.

Стотици горски пожари в Източна и Южна Австралия причиняват истинско изтребление на коренните животински видове, които или загиват, или популацията им намалява поради загубен хабитат, глад или разселване. През последните дни масово споделяни снимки на жадни и изтощени коали, които получават вода от велосипедист или шофьор, породиха огромен интерес в целия свят към влиянието на горските пожари върху животните.

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Най-страшните са онези, на които ги виждаш как седят на земята, сгушени", казва Джон Грант, говорител на доброволческата Служба за информация, спасяване и образование за дивата природа (Wildlife Information Rescue & Education Service - WIRES), наброяваща 2600 членове.

"Те няма да се възстановят, защото са вдишали толкова много горещ въздух и дим. Не са мъртви, но няма и да оцелеят", казва той.

Досега над 7 милиона хектара земя, които се равняват на площта на Чешката република, вече са изгорели в цялата страна от началото на сезона на горските пожари през септември.

Над 800 милиона коренни животни са пострадали или са загинали в пламъците в Нови Южен Уелс - най-тежко пострадалия щат, където около 5 милиона хектара земя вече са изгорели, според преподавателя Крис Дикман, еколог от университета на Сидни.

Сн. Ройтерс

Във Виктория, където над 1 милион хектара земя вече са изгорели, според оценките "до 500 милиона животни, включително критично застрашени видове, вече са загинали в горските пожари", заяви пред журналисти изпълнителният директор на зоопарка на Виктория Джени Грей. Според Сю Аштън, директорката на единствената в страната Болница за коали в пострадалия от горските пожари град Порт Маккуори, десетки хиляди коали са загинали в цялата страна.

"Само в нашия район са умрели стотици коали. В малката територия, където от дълго време изучаваме популацията, са загинали 350, или две трети от популацията. Има десетки хабитати на малката популация на коали в цялата страна и много от тях са превърнати в пепел", каза Аштън за ДПА.

Грант споделя, че ситуацията на терен е "изключително печална" докато те се опитват да спасят и лекуват животни, пострадали от горските пожари. "Виждаме животни, страдащи от обезводняване, изтощение и изгаряния", казва той. Доброволците от неговата организация, имотите на част от които също са пострадали от огъня, са приели хиляди птици - много от които падали от небето от изтощение, както и кенгура, валаби, вомбати, коали, летящи катерици и опосуми.

"Много майки изхвърлят малките от торбите на корема си, за да се спасят. Разтревожени сме за следващото поколение. През декември получихме 20 000 телефонни обаждания за помощ. Не сме научна организация, но щетите и унищожението на животни и техните хабитати са безпрецедентни. Това е "неизследвана територия", признава той.

Юън Ричи, преподавател по екология и съхраняване на дивата природа в университета Дийкън, смята, че е "твърде рано да се прецени пълният размер на щетите на тези пожари върху видовете, но като се има предвид огромния им размер и сила и че продължават да горят в много райони, вече застрашени видове може вече са отвъд прага на изчезването, а някога относително обичайни и по-изобилни видове може би вече са уязвими. Имаме големи опасения за много видове, типични за дъждовни гори, които обикновено не преживяват пожари и затова не са особено устойчиви".

Над 150 хектара земя вече са изгорели на Остров Кенгуру в Южна Австралия. Местни служители, работещи по опазването на дивата природа, смятат, че половината от животните, включително коали, вече са умрели или ще умрат. Коалите на остров Кенгуру бяха единствените, незасегнати от болестта хламидия, засегнала над половината от популацията им другаде в страната.

Сам Мичъл, съсобственик на Парка на дивата природа на остров Кенгуру, цитиран от местен вестник в Аделаида, твърди, че пожарите може би са избили около половината от 50-хилядната популация на коалите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?