Половин милиард яйца изтеглени от пазара в САЩ заради салмонела

Близо половини милиард станаха изтеглените от търговската мрежа на САЩ яйца заради заразяването им със салмонела, съобщават осведомителните агенции в неделя.

От средата на август един от най-големите производители на яйца в САЩ, компанията Райт каунти ег (Wright County Egg) трябваше да изтегли заради заразата от пазара 380 милиона яйца, произведени в периода май-август. Сега санитарните власти на САЩ идентифицираха втори източник на зараза. Това е фирмата Хилъндейл фармс (Hillandale Farms) в щата Айова, която предлага продукцията си в пет търговски вериги в 14 американски щата. По нареждане на властите компанията изтегля 170 милиона яйца.

Според представител на организацията на производителите на яйца в САЩ това е най-мащабното изтегляне на този вид продукт в историята на отрасъла.

От май до юли в САЩ беше отчетено нарастване на на случаите на салмонелози. Бяха открити общо 1953 случая на зараза. За сравнение в същия период преди това в САЩ са били откривани едва 900 случая на зараза. Според санитарните власти на САЩ сега случаите на заболяването могат да се увеличат.

Салмонелите са бактерии, които причиняват чревни инфекции, наречени салмонелози у човека. Те се предават при консумирането на храни, заразени с животински изпражнения. Гризачите, които окупират птицефермите, могат също така да заразят и храната, давана на кокошките. Онези от домашните птици, които изглеждат здрави, всъщност носят заразата на нивото на яйчниците, като я предават в яйцето, още преди да се е формирала неговата черупка, казват експерти.

По оценки на министерството на земеделието на САЩ всяка година със салмонела се заразяват 2,3 милиона яйца от 50-те милиарда, произведени в страната.

Споделяне

Още от Свят