Половин милион безработни учители в Турция

Половин милион безработни учители в Турция

500 000 учители в Турция са безработни. Дори университетите да спрат да регистрират студенти по педагогическите специалности, ще е необходимо десетилетие, за да могат настоящите кандидати за учители да бъдат назначени, пише в. „Джумхуриет“, цитиран от БГНЕС.

"Четиридесет и пет от нашите колеги приключиха с живота си, защото не можаха да бъдат назначени", казва пред вестника Ферай Айтекин Айдоган, директор на профсъюза на Работниците в образованието и науката. Той уточнява, че кризата засяга цялата страна, а не само учителите.

Много вероятно е този брой да се увеличи, като се имат предвид студентите, които понастоящем са на път да получат дипломи като педагози. Има повече от 200 000 студенти пред дипломиране, което им дава възможност да преподават, сочи доклад на Министерството на образованието.

Включвайки към тези числа и студентите, които изучават литература, хуманитарни и религиозни науки, повече от 650 000 студенти ги чака мрачно бъдеще. Когато в пресмятанията бъдат включени завършващите педагогически програми за напреднали, като курсове за педагогическо обучение, повече от един милион граждани, които притежават диплома, са останали безработни в Турция, пише вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?