Проверка на финансовата инспекция установи:

Половин милион долара "се изпарили" във федерацията по волейбол

Прокуратурата ще бъде сезирана и за платени без обществени поръчки близо милион и половина лева

Данчо Лазаров, Сн: БГНЕС

Сериозни финансови нарушения са установени в Българската федерация по волейбол и заради тях ще бъде сезирана прокуратурата. Нарушенията са установени при проверка на Агенцията за държавен финансов контрол във федерацията.

Докладът от проверката бе разпространен в понеделник от агенция "Фокус", след като седмици наред от БФВ отказваха да отговорят какви са резултатите от инспекцията. Самият  финансов министър Симеон Дянков обяви неотдавна, че действително има сериозни нарушения в спортната федерация и затова той смята от следващата година държавните средства за спортните федерации да се определят твърдо и да не се дават след това "на парче".

До проверката се стигна след тежък скандал и разрив в БФВ преди олимпийските игри в Лондон, когато поста си напуснаха треньорът на националния мъжки отбор Радостин Стойчев и водещият играч Матей Казийски. Стойчев намекна за финансови далавери във федерацията, начело на която стои Данчо Лазаров, и поиска оставката на цялото ръководство. В крайна сметка Стойчев напусна треньорския пост, а Лазаров остана начело на федерацията.  

Според проверката, за постигнатите резултати от участието на мъжкия национален отбор в мачовете от Световната лига 2011 г. във федерацията са отчетени приходи от 541 607 долара.

Според справка на финансовата инспекция в официалната интернет-страница на Международната волейболна федерация FIVВ за участието в междуконтиненталния и финалните кръгове на Световна лига на българския национален отбор се полага награден фонд от 1 116 000 долара.

Липсват 574 393 долара, за които инспекторите не са получили документи и задоволителни обяснения от членовете на федерацията. Парите - близо 700 хиляди лева - "са се изпарили".

Проверяващите не са успели да установят какви са били приходите от билети от проведения във Варна турнир от Световна лига по волейбол.

Според договора с Двореца на културата и спорта във Варна наемът за залата от 126 570 лева е трябвало да се покрие с приходите от билети, но не се знае покрит ли е бил и дали е останало нещо отгоре от продадените билети.

Не са проведени така наречените "малки обществени поръчки" за 1 465 247 лв. без ДДС по Закона за обществените поръчки. Поръчките се отнасят до закупени самолетни билети (дадени са 439 218 лв. без ДДС), медикаменти, медицински консумативи, хранителни добавки (109 374 без ДДС), хотели (382 416 лв.), спортни екипировки (380 448 лв. без ДДС) и за наемане и ползване на леки коли "Мицубиши". Само за последното са дадени 58 676 лв. без ДДС на вносителя на колите "Балкан стар мотърс".

Няма документа как са били избрани доставчиците на стоките и услугите и това ли са били най-оптималните цени за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт