Половин милион евреи са били убити в Румъния по време на Холокоста

Половин милион евреи са били убити в Румъния по време на Холокоста - много повече, отколкото се смяташе досега. Това съобщи специална международна комисия, която бе създадена, за да хвърли светлина върху нацисткото минало на Румъния, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Комисията препоръча на Румъния, която бе съюзник на Адолф Хитлер във Втората световна война, да приеме фактите от историята си като построи мемориал на загиналите и като включи в програмата на училищата темата за Холокоста.

Международната комисия бе създадена миналата година, след като правителството отрече, че в Румъния е имало Холокост и предизвика дипломатически скандал с Израел, припомня Ройтерс.

"За нас това бе свещена мисия: да почетем истината като помним убитите", каза председателят на комисията и носител на Нобеловата награда за мир Ели Визел. "За тях е твърде късно, но не и за техните деца, и за нашите", допълни той.

В доклада на неговата комисия се посочва, че между 280 000 и 380 000 румънски и украински евреи са били убити от румънските власти на територията на страната. Други 135 000 румънски евреи, живеещи тогава в контролираната от Унгария област Трансилвания, и 5000 румънски евреи, живеещи извън Румъния, също са загинали. Над 25 000 роми са били депортирани, а 11 000 от тях са били убити.

Досега се смяташе, че от наброяващата 750 000 души еврейска общност в Румъния по време на Втората световна война, са били убити около 420 000 души, припомня Ройтерс.

В момента в Румъния живеят около 13 000 евреи.

Заповедите да се унижават и унищожават евреите и еврейските институции са идвали от маршал Йон Антонеску. До преди две години Антонеску, който е екзекутиран през 1946 г., бе смятан за борец срещу комунизма и обезсмъртен чрез паметници из цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Паметниците на Йон Антонеску бяха разрушени, когато Румъния, която се надява да стане член на ЕС, прие закон, забраняващ употребата на фашистки, расистки и ксенофобски символи.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?