Половин милион глоба за "Монтюпе“ заради обгазяване на Русе

Половин милион глоба за "Монтюпе“ заради обгазяване на Русе

Френската компания за производство на авточасти "Монтюпе" ще бъде глобена с половин милион лева заради обгазяване на Русе в събота вечерта. Това съобщи директорът на местната екоинспекция Лилия Атанасова на извънредна пресконференция в понеделник.

Това ще е поредната глоба за предприятието, което през 2014 г. е санкционирано с 20 хил. лв. за монтирани без знанието на екоинспекцията вентилатори на производството и е била ограничена дейността на едно от халетата. Година по-късно следва акт за 35 хил. лв. за превишаване на пределно допустимите вредни газове. В края на юли е наложена е месечна глоба от 4363 лв. до  прекратяване на нарушението. Тази санкция се плаща почти година до прекратяването ѝ заради зипълнени ена предписанията на екоинспекцията. През септември 2015 г. бе спряна и производствената площадка "Карусел 1" на предприятието заради обгазяване на Русе заедно с още четири фирми, които са санкционирани.

Преди година от "Монтюпе" отричаха участие в коктейла от вредни газове и обявиха, че ще наемат чужда фирма да докаже невинността им, но това така и не стана.

Новата максимална според екозаконодателството глоба се налага заради изпускане на отпадъчни газове чрез вентилационни клапи, а не през пречиствателната система. Това е станало около 20 часа на 10 септември, а граждани са сигнализирали общината и екоинспекцията. Извършените обходи в районите на позвъняванията установили, че неприятните миризми идват от Източната промишлена зона на града, където са разположени производствата на "Монтюпе". Над халетата имало сивкав облак, който се задържал там продължително. Димът се издигал на височина от 20-30 метра, а вятърът го отнасял към града. В същото време от регламентираните в комплексното разрешително източници за изпускане на газовете не се отделяли емисии.

Същото нарушение е констатирано и на 11 септември вечерта, когато отново през вентилационните съоръжения са изпускани отпадъчни газове от производството. Нарушението е удостоверено с термоанализатор на "Гранична полиция“, разказаха от екоинспекцията.

В понеделник неин екип е запечатал клапите на вентилационните съоръжения, през които в нарушение да изпускани газовете. Дружеството има срок до 26 септември да запечата трайно 108 вентилационни клапи и да предприеме действия по преразглеждане на действащото си в момента комплексно екоразрешително за работа.

Преписка с констатациите от извънредните проверки  ще бъде изпратена до прокуратурата. Писма са изпратени до Инспекцията по труда, Регионална здравна инспекция и Регионална дирекция за национален строителен контрол.

Допълнителни измервания на качеството на атмосферния въздух ще бъдат извършени в района на площадката с  техника на Изпълнителна агенция по околната среда и водите. Системните проверки и нощните обходи ще продължат, заяви шефът на русенската екоинспекцияЛилия Атанасова.

Споделяне

Още от Бизнес