Половин милион италианци са свалили за ден приложение за антивирусно проследяване

Половин милион италианци са свалили за ден приложение за антивирусно проследяване

Избраното от Италия приложение за проследяване на контакти на заразени с новия коронавирус е било свалено от 500 000 души за 24 часа, което го поставя начело в националната класация на свалени приложения, пише в. "Кориере дела сера".

"Над 500 000 сваляния за 24 часа и първо място в италианската класация на най-сваляни приложения", пише най-многотиражният италиански вестник.

"То е оценено за лесната му употреба и гражданите разбраха колко е полезно", коментира министърката за технологичните иновации Паола Пизано, цитирана от вестника.

Този резултат е изненадващ, защото приложението ще започне да работи чак от 8 юни в четири области, които ще го тестват, а другите 16 по принцип ще ги последват седмица по-късно.

Приложението "Имуни" е дело на миланската фирма "Бендинг спуунс" и е създадена с подкрепата на медицински център. То се опира на технологията Блутуут, а не геолокализация. Всеки може да го свали и запазва контрол над личните си данни, които не напускат телефона на потребителя.

Ако някой открие, че е заразен с Covid-19, той праща данните си на сървър, който се връща назад във времето, за да открие контактите му и да предупреди хората, които може да са били в близост със заразения.

Фирмата "Бендинг спуунс" е предоставила безплатно на правителството всички права за ползване на приложението, както и бъдещите му актуализации.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус