Експресни данни на статистиката:

Половин процент ръст на икономиката през второто тримесечие в България и 0.2% в ЕС

Растежът на българската икономика през второто тримесечие на годината е бил 0.5 процента спрямо първото тримесечие, което на свой ред е отбелязало ръст от 0.3 на сто сравнено с предходното. Това сочат експресните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Те излязоха едновременно с данните за същия макропоказател в повечето страни на ЕС и бяха отбелязани от европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа БВП на България е нараснал с 1.6 процента. През първото тримесечие ръстът бе 1.2 на сто.

За целия ЕС ръстът на БВП през второто тримесечие се е забавил до 0.2 процента през второто тримесечие на годината спрямо предното, а растежът на икономиката в еврозоната е нулев, показват обобщените от Евростат данни.

През първото тримесечие ЕС отчете растеж от 0.3 процента спрямо предното тримесечие, а европейският валутен съюз - от 0.2 процента.

Според експресните оценки на Евростат на годишна основа икономическият растеж в ЕС през второто тримесечие е бил 1.2%, а на еврозоната - 0.7 процента.

Очакванията за пазарите бяха, че на тримесечна база икономиката на еврозоната ще нарасне с 0.1 процента, отбелязва Асошиейтед прес.

Основаната причина за нулевия растеж в еврозоната е икономическият спад от 0.2 процента, отчетен от Германия, която е най-голямата европейска икономика, и нулевият растеж на втората по големина икономика в Европа - френската.

Данните, комбинирани със слабостта на други големи европейски икономики като Италия, вероятно ще разпалят нови опасения за възстановяването в еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Спадът в икономиката на Германия от 0.2% се приема за изненада. Германски медии напомнят, че спад на тримесечна база германската икономика е отчела преди повече от година - през първото тримесечие на 2013 година, когато отстъпи с 0.4 на сто.

Статистическата служба на страната също така коригира към понижение оценката си за растежа през първото тримесечие на текущата година - от 0.8 на сто на 0.7 на сто.

Същевременно брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция отчете нулев растеж за второто тримесечие. Френската икономика имаше нулев растеж и през първото тримесечие на годината.

Промишленото производство се е свило отново след "множеството допълнителни евентуални почивни дни през отчетното тримесечие заради официални празници, които се паднаха в средата на седмицата", отбелязва националната статистическа служба.

Френският министър на финансите Мишел Сапен призна, че има малка вероятност страната да изпълни целите си за бюджетния дефицит през текущата година.

"Истината е, че като пряка последица от бавния растеж и недостатъчната инфлация, Франция няма да изпълни целите си за нивото на бюджетния дефицит през тази година въпреки пълния контрол върху разходите", посочи той пред в. "Монд".

А по повод на изнесените от Евростат данни от Европейската комисия предупредиха, че реформите в отделните страни членки трябва да продължат, за да може да продължи и процесът на икономическо възстановяване. Говорителят на ЕК Майкъл Дженингс заяви:

"Ние винаги сме подчертавали несигурното естество на икономическото възстановяване и сме поддържали тезата, че най-големият риск пред него е самодоволството. В този контекст припомняме колко е важно да се следва пътят на реформи. Дадохме ясни насоки за тях в препоръките си към отделните държави. В средата на октомври ще направим преглед на техните бюджетни планове, от които ще стане ясно и коя страна как прилага препоръките".

Препоръките за България бяха в посока по-силна бюджетна политика, реформи в здравната и пенсионната система и образованието, подобряване на бизнес средата и повече прозрачност, ефективност и независимост в енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес