Половин София остава без топла вода от 3 до 14 май

Започва ремонт на дефектиралия магистрален топлопровод

Половин София остава без топла вода от 3 до 14 май

Всички източни квартали на София ще бъдат без топла вода в периода от 3 до 14 май и от 1 до 11 август, съобщи от "Топлофикация - София". Причина за това са започващи ремонти след тежката авария от началото на февруари, когато стотици хиляди хора останаха без отопление за няколко дни посред зима. "Топлофикация" уточнява, че за времето на ремонтите, когато топлата вода ще бъде спряна, на клиентите няма да се начисляват сметки за топла вода.

"С цел временно извеждане от експлоатация на дефектиралия през зимата магистрален топлопровод, осъществяване на цялостен преглед на топлопреносната мрежа, както и за извършването на необходимите укрепвания на трасетата, подмяна на свързваща и секционираща арматура и спирателни кранове, в периода от 3 до 14 май 2017 г. и от 1 до 11 август 2017 г. ще бъде спряна работата на ТЕЦ "София Изток", съобщава общинското дружество.

В този период без топла вода ще останат кварталите:

ж.к."Дружба" 1 и 2;
Промишлен район "гара Искър";
ж.к. "Младост" 1, 1А, 2, 3, 4,;
ж.к. "Дървеница";
кв."Мусагеница";
кв. "Витоша";
ж.к. "Студентски град";
ж.к. "Изток";
ж.к. "Дианабад";
ж.к. "Лозенец";
ж.к."Гео Милев";
кв. "Яворов" (висока част)
ж.к. "Подуене център"
кв. "Редута";
ж.к. "Слатина";
Академия МВР, ВТУ "Т. Каблешков";
м. "Къро";
кв. "Полигона";
НРТЦ, ЗИТ, БАН- ХМС;
кв. "Цариградски комплекс";
резиденции.

Инвестиционната програма на дружеството е утвърдена от Столичния общински съвет. Тя предвижда през летните месеци да бъдат рехабилитирани и 21 км тръби. Графиците за ремонтите и времето, в което топлата вода ще бъде спирана в различни квартали, ще бъдат публикувани допълнително след приключване на задължителните съгласувателни процедури.

От 7 до 16 юни ще бъде изключена и друга основна централа - ТЕЦ "София"

В този период без топла вода ще останат клиентите в централна градска част в района на ул. "История Славянобългарска", бул. "Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Фритьоф Нансен", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Дамян Груев", района на "Руски паметник", Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", района на Сточна гара, ж.к "Банишора", ж.к "Света Троица" и ж.к "Фондови жилища".

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-те и 80-те години на миналия век. Остарелите тръби са най-честата причина за авариите в системата. От 996 км топлопреносна мрежа са рехабилитирани около 150 км, като само през 2015 - 2016 г. са подменени близо 37 км тръби, обясняват от столичната "Топлофикация". В тази връзка компанията кандидатства с проект за повишаването на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, който получи безвъзмездна финансова помощ от Международен фонд "Козлодуй". Това даде възможност да стартира подмяната на близо 100 км тръби, пише още в съобщението.

Информацията за сроковете на спиране на топлата вода и засегнатите квартали е публикувана в сайта на дружеството - toplo.bg и във Фейсбук страницата на Топлофикация.

Повече подробности клиентите могат да получат на информационния телефон в Кол центъра на компанията - 0 700 11 111.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?