Половината американци не вярват в демократизацията на Ирак

Повечето американци искат войските на САЩ да се завърнат по-скоро от Ирак и не смятат за вероятно в близко бъдеще там да бъде установена демокрация. Това сочи допитване на службата за проучвания Луис-Харис, цитирано от ИТАР-ТАСС.

60 на сто от участниците в анкетата счутат, че американските сили трябва да се завърнат от Ирак още догодина. Почти същият брой американци обаче не вярват това да стане в близките две години. 55 на сто не очакват в Ирак да бъде формирано стабилно и демократично правителство.

49 на сто смятат, че нахлуването в Ирак е подпомогнало антитерористичната кампания като цяло. На обратното мнение са 47 на сто от анкетираните. Според 62 на сто от тях колосалните разходи по окупацията на Ирак за довели до недостиг на средства за защита на Америка срещу атентати. 59 процента се опасяват, че войната в една арабска страна ще увеличи броя на ислямските терористи, готови да атакуват САЩ и американците.

Две трети от запитаните вярват, че американски военнослужещи наистина са измъчвали пленници в Ирак и Афганистан. Над 60 на сто са на мнение, че тази практика все още продължава.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?