Половината българи над 18 г. разчитат на пари от родителите си

Всеки осми живее с майка си и баща си, сочи проучване на "Профи Кредит"

Половината българи над 18 г. разчитат на пари от родителите си

Над половината от българите над 18 години разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Друга една пета получава пари от баба и дядо. Това показва международно проучване на компанията "Профи Кредит", обявено в сряда.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до навършване на 22 години, но всеки осми след това остава да живее с родителите си (13%). Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на "модела мама" са мъже (58%).

По-голямата част от порасналите деца, които живеят с родителите си, работят, сочи още проучването.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама предпочитат 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Ако у нас 53% са сигурни във финансовата подкрепа на родителите си, то в Словакия са 42%, а в Полша – 31%. Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-ата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа, показва проучването.

Цял живот на финансовата подкрепа от мама и татко разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия – 16%,  а 23% в Полша, където сумата на помощта е най-високата от четирите страни - 174 евро. 

Българите дават средно по 152 лв. (78 евро) на родителите си, като най-често това са хора с  по-високи доходи и необвързани.

Проучването на "Профи Кредит" е направено в Чехия, Полша, Словакия и България сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. чред онлайн допитване.

"Профи Кредит" е част от международната финансова група Profireal Group с централа в Холандия. Освен в България, групата има дейност в Чехия, Словакия, Полша и Русия. Компанията предлага потребителски кредити за физически лица и специализирани заеми за бизнеса.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?