Половината българи няма да предават безвъзмездно металните си отпадъци

Отказват да ги возят на специалните площадки, ще ги хвърлят в битовите контейнери

Половината българи няма да предават безвъзмездно металните си отпадъци

Почти 60 процента от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно на общински площадки, както предвиждат обсъждани в парламента на второ четене поправки на Закона за управление на отпадъците. Те предвиждат закриване на пунктовете за вторични суровини в населените места и разполагането им само в промишлените зони, а на физическите лица ще бъде забранено да предават срещу заплащане цветни и черни метали като целта е да се намалят кражбите от инфраструктурната енергийна, железопътна и телекомуникационна мрежа.

Хората обаче масово заявяват, че няма да извозват старите си метали до площадките, които общините трябва да изградят до две години след влизането в сила на новите изисквания, а обясняват, че ще ги изхвърлят в или около контейнерите за битови отпадъци, сочи изследване на социологическата агенция НОЕМА, разпространено във вторник. То е направено по поръчка на Асоциация на рециклиращата индустрия и Българската асоциация по рециклиране, според които законовите поправки целят пренареждане на пазара на цветни и черни метали, а общините ще могат да дадат на определени фирми да оперират площадките за безвъзмездно предаване на отпадъците, за да печелят от тях.

Според направеното сред 1000 души от София, областните градове и големи и малки населени места проучване само 34 процента от хората са склонни да предават металните си отпадъци безвъзмездно, а 10 на сто не могат да преценят.

Над 2/3 (78 %) от българите въобще не са запознати с предстоящата забрана да предават старите си метали, но 53 процента твърдят, че няма да ги предават на определените за това места без пари.

Само една четвърт от анкетираните са склонни да ги извозват до площадките и то ако те се намират на не повече от 5 км от дома им.

Почти половината от българите (46 %), смятат, че населените места няма да станат по чисти, ако предаването на металните отпадъци се извършва безвъзмездно. Останалите (45%), смятат, че общините ще станат по-чисти, а 9 % не могат да преценят,как това ще се отрази на чистота на градовете.

Над 60% от българите споделят мнението, че контролът на държавата върху пунктовете за изкупуване на метални отпадъци, към момента, е неефективен.

Двете асоциации, по чиято поръчка е направено проучването, представляват около 600 големи, средни и малки фирми за събиране, третиране и рециклиране на отпадъци. Те ще представят тези данни пред комисията по околната среда и водите в Народното събрание и на Конституционния съд в подкрепа на становището си, че гражданите няма да имат мотив да предават металните си отпадъци на специализираните площадки. Това според организациите ще намали събираемостта на металните отпадъци, което ще затрудни изпълнението на задълженията на България към Европейския съюз в областта на рециклирането на отпадъците. Отделно околната страна ще бъде застрашена от замърсяване в резултат на безразборно изхвърляне на скрапа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?