Половината българи се имат за чаровници

Половината българи се имат за чаровници

Българите масово се имат за чаровници и смятат външния си вид за добър, а две трети твърдят, че имат и щастлив сексуален живот. Една трета смятат изневярата за нещо приемливо, а 10 на сто признават, че имат интимна връзка с колега. Това сочат изводите от втората част данни от специалното изследване на "Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на списание "Жената днес“ по повод 70-годишния му юбилей.

В анкетата са участвали 1002 души, 46 на сто от които са отговори с "да" на твърдението "Повечето хора смятат, че съм чаровник/чаровница“. Този отговор е типичен за по-младите, с увеличаването на възрастта на запитаните намалява самоувереността във външния вид.

Шестдесет процента от българите определят сексуалния си живот като щастлив, само 19 на сто се оплакват и по-чест това са жените. Изследователите обаче обръщат внимание, че интерпретациите по темата могат да са крайно разнообразни.

Ако 15 процента от мъжете споделят, че сексуалният им живот не е щастлив, при жените този дял е с десетина пункта по-висок. Тези резултати вероятно е дължат и престижността, която отдават по принцип мъжете на това как се представят в секса, както и на вероятно по-емоционалното разбиране за сексуалния живот сред жените.

Тези фактори проличават и в данните за интимните връзки на работното място. 17% от мъжете казват, че имат такива, при жените този дял е 5%. Закономерно, хората между 18 и 25 г. в най-голям дял отговарят положително на този въпрос. Общо 11% казват, че са имали такава връзка, 83% - че не са имали, а останалите не знаят какво да кажат или не искат да се издадат.

Ако отговорите на тези въпроси се анализират през етническата принадлежност (и свързаната с нея религиозна принадлежност), данните показват, че сред определящите се като турци положителен отговор на този въпрос почти не се регистрира, докато сред българите една десета отговарят с "да“. 

Една трета от попитаните приемат изневярата за приемлива в наши дни. Над половината обаче са на обратното мнение. И тук делът на безкритичните е по-висок при мъжете. Очаквано, по младите са по-склонни да се съгласят, че изневярата е приемлива, за разлика от по-възрастните – социализирани в други ценности и разбирания.

Проучването доказва и познати истини като тази, че жените харчат повече за козметика, а мъжете – за фитнес.
 
Засегната е и темата за познанството с гей или лесбийка и се оказва, че 1/3 от българите на възраст от 18 до 25-годишна възраст имат познати с нетрадиционна сексуална ориентираност. В столицата е най-голям делът на отговорилите утвърдително на това твърдение. И тук, заедно със смяната на поколенията, се наблюдава и преосмисляне на традиционни ценности, посочват от "Галъп". Процесът на обществена промяна е свързан и с намаляваща роля на обичайните авторитети в общностния и религиозния морал. Макар и бавно, българите вървят по стъпките на останалите либерални западни общества, заключават социолозите.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?