Половината българи вярват, че правителството ще оцелее

Половината българи вярват, че правителството ще оцелее

Въпреки резервите си към работата на кабинета, хората не виждат все още политическа формация, която да е готова да поеме властта. Половината от населението (50.6 на сто) е убедено, че правителството на тройната коалиция, предвождано от  Сергей Станишев, ще изкара пълния си мандат. Около  една четвърт от българите или  23,8 на сто са на противоположното мнение. Това  показват данните от проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Според социолозите електоралните настроения показват, че партията на Бойко Борисов стои най-добре, ако са говори днес за бъдещия парламентарен вот. Избирателите обаче се затрудняват да преценят дали ГЕРБ е готова да управлява в по-близко време.

Анкетата е проведена в периода  10-15 ноември сред 1000 пълнолетни граждани, а резултатите от нея бяха представени в сряда  от ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова по време на дискусия "След местните избори - накъде?".

За последните месеци с шест процента са намалели хората, който смятат, че правителството ще изпълни четиригодишния си мандат. Това се обяснявало с твърденията за спад на електората на социалистическата партия от евровота насам.

Най-скептични за бъдещето на кабинета са образованите хора, жителите на столицата, симпатизантите на всички партии извън БСП и ДПС, показва проучването. Ръководителят на НЦИОМ Лидия Йорданова обясни,че подобна позиция на елита по принцип е неблагоприятна за всяко управление.

Мнението, че през последния месец расте влиянието на партия ГЕРБ, споделят 81 на сто от българите. На този фон доста скромен изглежда делът на убедените, че БСП разширява влиянието си напоследък - 9 на сто, каза Йорданова. Една трета от червените привърженици са убедени, че партията е във все по-добра кондиция напоследък, а 11 на сто от хората смятат, че расте влиянието на ВМРО.

Изследването отчита спад в одобрението на работата на държавните институции и медиите, изключение прави само армията. Няма съмнение, че оценките за работата на основните държавни институции се дават на фона на впечатленията от отминалите местни избори, каза Лидия Йорданова.

Най-големи резерви към работата на парламента и на правителството имат хората в активна трудова възраст. Симпатизантите на партиите от тройната коалиция са все по-критични както към управлението на своите, така и към работата на основните държавни институции. Това говори за сериозно тлеещо недоволство и за протестен потенциал, коментира Йорданова.

Рейтингите на одобрение за работата на парламента са 12,1 на сто, на кабинета -18.5 на сто, на съда – 13.2 процента, а на прокуратурата – 14.4 на сто. Социологическият коментар на тези цифри е, че те са толкова ниски, че възниква въпросът с какви управленски ходове може да бъде неутрализирано подобно сериозно недоверие.

Политиците, чиято работа взима връх над неодобрението се броят на пръсти, отчитат от НЦИОМ. Това са президентът Георги Първанов, столичният кмет Бойко Борисов, министърът на културата Стефан Данаилов, еврокомисарят Меглена Кунева, външният министър Ивайло Калфин и отговарящата за връзките с ЕС Гергана Грънчарова.

След местните избори Бойко Борисов пак разширявал влиянието си и бил най-одобряваният български политик с 66 на сто. Той добавя четири пункта одобрение към своя рейтинг и бил одобряван масово от избирателите на ГЕРБ, но и от половината привърженици на БСП. Харесват го и две трети от симпатизантите на СДС.

След Борисов се нарежда президентът Георги Първанов, който се ползва с доверието на 62 процента от българите. С изключение на министрите Стефан Данаилов, Ивайло Калфин, Гергана Грънчарова, Румен Петков и Пламен Орешарски, членовете на кабинета се ползват с доверието на под една пета от избирателите, каза Йорданова. Това била стойност, съизмерима с доверието към правителството като цяло.

Според проучването не малко министри трайно губят позиции през последните месеци сред избирателите на собствената си партия (това се отнася в най-голяма степен за избирателите на БСП). Сред соцактива на най-голям авторитет се радват Георги Първанов, Георги Пирински, Сергей Станишев и Стефан Данаилов.

Повечето лидери на парламентарни групи губят одобрение. От тази тенденция най-малко засегнат бил лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиято работа се ползва с най-високо одобрение в сравнение с останалите председатели на парламентарни групи - 16 на сто.

Лидерът на СДС Пламен Юруков успява да удвои одобрението за своята работа за последния месец и очевидно получава добра оценка за постигнатото на местните избори, сочат данните на НЦИОМ. Може да се предполага, че Юруков, укрепвайки своите позиции, ще направи възможното да изтегли нагоре и електората на СДС, коментира Йорданова.  Юруков можел да се радва и на симпатии от електората на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?