Половината българки пушат през бременността

Близо 50% от бременните българки пушат, сочат изследвания на здравните инспекции в страната, съобщи във вторник началникът на отдел “Опазване на общественото здраве“ в здравното министерство д-р Маша Гавраилова. Тъй като проблемът с тютюнопушенето по време на бременността е изключително сериозен, тази година Международният ден без тютюнопушене 19 ноември е под мотото “За бременност без тютюнев дим“.

Пушачките са с 30-40 на сто по-застрашени от аборт през първите три месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок.

Доказано е, че 5 процента от всички случаи на недоносване се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 на сто по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60 процента.

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30 на сто спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г.по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.

По повод Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември, в страната ще се проведат над 100 инициативи, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина.

Споделяне

Още от България

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?