Половината българки пушат през бременността

Близо 50% от бременните българки пушат, сочат изследвания на здравните инспекции в страната, съобщи във вторник началникът на отдел “Опазване на общественото здраве“ в здравното министерство д-р Маша Гавраилова. Тъй като проблемът с тютюнопушенето по време на бременността е изключително сериозен, тази година Международният ден без тютюнопушене 19 ноември е под мотото “За бременност без тютюнев дим“.

Пушачките са с 30-40 на сто по-застрашени от аборт през първите три месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок.

Доказано е, че 5 процента от всички случаи на недоносване се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 на сто по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60 процента.

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30 на сто спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г.по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.

По повод Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември, в страната ще се проведат над 100 инициативи, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина.

Споделяне

Още от България