Половината български цигари поевтиняват с 10-15 на сто

Половината български цигари поевтиняват с 10-15 на сто

От 20 февруари 21 марки цигари на “Булгартабак холдинг”, представляващи половината дял  на компанията, поевтиняват с 10-15 на сто, съобщиха в четвъртък на пресконференция  от тютюневото дружество. Това е първият резултат от конкуренцията на пазара след присъединяването на България към Европейския съюз, коментира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

“Булгартабак” бе принуден да обяви по-ниските цени, след като от 1 януари чужди компании пуснаха на българския  пазар значително по-евтини марки. Така хората се преориентираха към “Вайсрой” за 2 лв. и “Пал Мал” за 2,50 лв. Анализ на компанията показал кои са марките, чиито продажби са пострадали най-сериозно от ценовия натиск на чуждите компании, и са решили да намалят стойността им.

“Преструктурирането на холдинга и концентрацията на производството ни позволява да предприемем тази стъпка, достатъчно стабилни сме финансово, за да понесем поевтиняването”, заяви Христо Лачев, изпълнителен директор на държавния “Бургартабак”. От холдинга се надяват да увеличат пазарния си дял и приходите.

Най-продаваната марка “Виктори” обаче запазва цената си, защото там не бил регистриран спад в ежедневните продажби. Няма да има промяна и при “ММ”. Ако обаче данните от тримесечието покажат отлив на пушачи на тези асортименти, ще се предприеме сваляне и на техните цени.

Най-новата марка – дамските “Ева”, които заеха сериозни позиции при пушачките, не бе коментирана.

От дружеството увериха, че поевтиняването няма да се отрази на качеството на цигарите. Холдингът просто искал “пушачите да могат да избират цигарите си не само по цената”.

Марките с новите цени ще излязат в дистрибуторската мрежа на 20 февруари, дотогава ще се продават наличните количества със скъпите цени. Лачев призова търговците да поръчват нормално, защото онази продукция, която не могат да реализират на пазара, ще бъде иззета от дистрибуторите на едро и дребно и те ще получат стоков кредит за сумата, на която възлиза стойността на непродадените цигари. Вариант е и да им бъдат върнати парите.

Лачев обаче уточни, че схемите за компенсация на търговците ще се прилага само за онези дистрибутори, които са зареждали от лицензирани дилъри на “Булгартабак”.

До края на следващата седмица консултантът на”Булгартабак холдинг” за преструктурирането и приватизацията на компанията ще внесе в управителния ѝ съвет варианти за продължаването на процеса и продажбата на цигарените фабрики в Благоевград, София, Стара Загора и Пловдив, каза министърът на икономиката и енергетиката. Овчаров коментира като възможни решения отмяната на стратегията за преструктуриране и продажба или изваждането на холдинга от забранителния за приватизация списък.

Оптимистичният вариант е до средата на годината цигарените фабрики да се продадат, каза министърът, но не се ангажира каква може да е процедурата, тъй като зависело от предложенията на консултанта и решението на управата на тютюневия холдинг.

В края на миналата година Овчаров предложи цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив да се продадат с марките цигари, които се произвеждат там.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес