Половината бедни у нас остават без телевизия след 1 септември

Търси се решение за монопола при мултиплексите и 30 млн. лв. за честотите на военните

Половината бедни у нас остават без телевизия след 1 септември

Половината от бедните у нас ще останат без телевизия след 1 септември, когато спира излъчването на аналоговия сигнал. Причината е забавената обществена поръчка на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Съгласно тръжните условия декодиращите устройства за 86 500 социално слаби трябва да бъдат доставени до 20 декември.

 

“Ще направим всичко възможно обществената поръчка да приключи до 1 септември и хората да си получат декодерите”, обеща министърът на транспорта Данаил Папазов на първата си пресконференция, на която представи приоритетите на ръководеното от него ведомство.

 

Това обаче е малко вероятно да се случи, защото офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 13 август и обикновено срокът за оценяването им при най-оптимистичен сценарий е поне един месец. Евентуално обжалване от кандидатите пък ще забави още процедурата.

 

Ако се съди по поръчката за декодиращите устройства за останалата половина от страната, която също все още не е приключила, бедните ще останат без телевизия поне половин година.

 

Обществената поръчката за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен беше обявена в края на 2012 г. като до края на следващата седмица договорите за доставка на декодерите ще бъдат подписани, каза министър Папазов. Той обеща от 15 юли над 85 000 социално слаби да си получат ваучерите, за да могат да си вземат декодерите от една от трите вериги за техника - “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”.

 

За купуването на декодери правителството на ГЕРБ отпусна 17.5 млн. лв. Същата сума беше дадена и за рекламата за цифровизацията на телевизията, която върви още от края на 2012 г., но устройствата ги няма.

 

Цифровизацията на телевизионния екран е задължителна съгласно поетите ангажименти от страната ни към Европейския съюз. От 1 март беше включен цифровият сигнал и до 1 септември телевизионната картина се предава чрез цифров и аналогов сигнал. На 1 септември обаче аналоговият сигнал се спира и старите телевизори няма да могат да предават телевизионните канали.

 

За да не останат хората с черен екран, е необходим декодер или нов телевизор, който да предава цифров сигнал. Цените на декодиращите устройства тръгват от 40 лв. и стигат до 60 – 70 лв.

 

Социално слабите, които получават енергийни помощи – около 260 000 души, имат право на безплатен декодер от държавата.

 

Новата поръчка пусната на 3 юли

 

Обществената поръчка за доставка на 86 500 декодера за социално слабите в регионите Югозападен, Югоизточен и Северен Централен е обявена на 3 юли. Крайният срок за подаване на офертите е 12 август, а на следващия ще бъдат отворени предложенията.

 

Стойността на един ваучер за декодер е 60 лв., като индикативната стойност на поръчката е близо 5.5 млн. лв. без ДДС.

 

Бъдещият изпълнител ще бъде избран по най-ниската предложена цена. Крайният срок за доставката на декодерите е 20 декември 2013 г. Те са за областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска област, Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол.

 

В търсене на 30 млн. лв. за освобождаване на честотите от военните

 

За въвеждането на цифровизацията няма проблем с честотите, които трябва да се освободят от военните.

 

Близо 30 млн. лв. обаче са нужни за освобождаването на обхвата от 800 мегахерца от военните, каза министърът на транспорта Данаил Папазов. Той уточни, че парите с днешна дата все още ги няма, но работна група от трите министерства – на транспорта, отбраната и финансите търси решение на проблема.

 

Според министър Папазов освобождаването на тази честота е нужно за изграждането на системата за управление на трафика и безопасността в железопътния транспорт.

 

Без напредък при мултиплексите

 

Нищо не е направено и по отношение на мултиплексите, за което срещу България тече дело в съда на Европейския съюз. Причината е ограничаването на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър – т.нар. мултиплекси.

 

На практика у нас разпространението на цифровия сигнал се държи от фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които спечелиха конкурсите по времето на управлението на тройната коалиция, а после правителството на ГЕРБ не направи нищо, за да промени монопола.

 

Въпреки че в началото на годината служебното правителство даде седмия мултиплекс на “Булсатком”, наказателната процедура срещу страната ни не е прекратена.

 

По проблема с мултиплексите е създадена работна група и се търси решение на проблема, каза министър Данаил Папазов.

Споделяне

Още по темата

Още от България