Половината бездомници в София преживяват от разделно събиране на отпадъци

Половината бездомници в София преживяват от разделно събиране на отпадъци

Близо половината от бездомните хора в София изкарват прехраната си чрез разделно събиране на отпадъци, според проучване на сдружението "Градски номади", извършено сред 50 живеещи на улицата в центъра на столицата през май и юни и представено във вторник пред журналисти.

Други 28 процента от бездомните намират временно препитание като общи работници, хигиенисти, охрана, а само един от всички интервюирани получава социална пенсия.

Отделно сдружението е извършило проучване за обществените нагласи към бездомниците след близо 700 анкетирани. И двете изследвания са част от пилотната фаза на проекта "Градски номади" и целят по-добро разбиране на бездомните и тяхното място в обществото.

Едно от несъответствията между двете проучвания засяга най-неотложните нужди на бездомните хора. Те самите посочват, че има нужда от работа и жилище, а само 4 процента искат помощ от държавата. Точно обратното смятат за тях останалите хора – близо 70 на сто от тях посочват, че бездомните имат нужда предимно от социалната помощ от държавата, а 8.2% посочват като необходимо осигуряването на работа, а 6.2% - на жилище.

Според 30 процента от анкетираните, бездомните си изкарват прехраната чрез просия, а в действителност едва 16 процента прибягват до това.

Над 60 процента от запитаните са помагали на бездомни хора самостоятелно или чрез неправителствени организации. Този висок процент е отразен и в отговорите на интервюираните бездомни - 34 на сто от тях разчитат предимно на помощ от случайни хора, 20 на сто - на помощ от граждански организации, и други 34 на сто - на семейство и познати.

От сдружението посочиха, че според официалната статистика бездомните хора в България са около 1370, но тъй като тя се отнася само до тези с документи за самоличност, а такива са малко, реалната им бройка е около 500 000 души.

"Градски номади" ще търси решения на два от най-сериозните проблеми на тази уязвима група - липса на данни за броя им и недостатъчно разбиране от страна на обществото и държавата.

От средата на септември от сдружението започват набиране на средства и доброволци за изграждане на мобилни бани, перални и микрокъщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да им предлага работа и преквалификация.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?