Половината бюджет на София нужен за ремонт на НДК

Половината бюджет на София нужен за ремонт на НДК

Ако не се се вземат спешни мерки за ремонт на Националния дворец на културата (НДК) до 2019 г., сградата му може да се саморазруши. Нужните средства се оценяват на половината годишен бюджет на София – около 500 млн. лева. Това стана ясно в понеделник по време на дискусия за бъдещото на НДК, с която беше дадено началото на обществения дебат по въпроса.

Около двадесетината изказали се архитекти, общественици и столичният кмет Йорданка Фандъкова бяха единодушни, че сградата на НДК се нуждае от основна реконструкция. Без отговор обаче засега остават въпросите – как и кога ще се случи това и откъде ще дойдат парите.

Според Асен Асенов, член на инициативния комитет по издигането на кандидатурата на София за културна столица на Европа, ако НДК не се реновира, сградата ще стане опасна и ще почне да се руши както скандалния паметник “1300 години България” в градинката пред НДК.

От пускането на двореца на културата през 1981 г. досега на сградата не е правен основен ремонт. През годините са правени само частните ремонти. През миналата година например за кърпежи са дадени скромните 60 хил. лева за спешна подмяна на спукани тръби, течове, каза Десислава Бинева, изпълнителен директор на НДК.

Залите на НДК са стари, без шумоизолация, която да позволи да се провеждат едновременно няколко събития. Освен това Зала 1 и кино “Люмиер” трябва да бъдат дигитализирани, за да могат да се провеждат прояви като “София Филм Фест” и “Киномония”. Изказани бяха и хипотези, че Зала 3 също трябва да бъде пригодена за прожектиране на филми.

За цялостния ремонт на НДК са нужни стотици милиони евро. На ангро сметката показва, че ще са нужни около половината бюджет на София за това, каза арх. Иво Пантелеев. Това е около 500 млн. лв.

НДК категорично не може да осигури тези средства, каза Десислава Бинева. Вариантите са да се търси европейско финансиране. Едната възможност е НДК да попадне в интегрирания план за градско възстановяване на София за следващия програмен период. Другият е финансиране чрез някоя от бъдещите оперативни програми.

Друг вариант е средствата да се осигурят чрез дарение. Това можело да стане чрез мащабна рекламна кампания. По подобен модел в момента се реновирала операта в Хамбург, каза един от участниците.

Ремонтните дейности в НДК трябва да започнат поетапно, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че през следващата година ще започне ремонтът на околното пространството около НДК.

За да оцелее НДК, е нужен качествен мениджмънт, така че животът около двореца да закипи, смята главният архитект Петър Диков. Той посочи, че в момента това не е така и доказателство бил най-слабият трафик на метростанцията в подлеза на НДК в сравнение с останалите станции.

Дискусията беше прекъсната от бившия шеф на НДК Христо Друмев, който нетърпеливо слушаше от първия ред на залата. Той заяви, че когато е бил отстранен от поста си, оставил 5.7 милиона лева за ремонт на Зала 1. Той заплаши, че ще свика пресконференция, на която ще разкрие истината за това, което се случва в НДК.

С днешна дата е ясно, че засега има само говорене по темата. Няма нито проект за цялостен ремонт, нито някакъв анализ.

Споделяне

Още по темата

Още от България