Реформаторският блок:

Половината чиновници са назначени без конкурс

Половината чиновници са назначени без конкурс

Близо половината от действащата в момента българската администрация е постъпила на работа без конкурс, а назначенията на Реформаторския блок са в пъти по-малко от това, което ДПС и БСП са правили през годините. Това коментира в петък заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Димитър Танев (Реформаторския блок).

“Тези над 5000 служители в администрацията без конкурси, са назначени от тях (БСП и ДПС) за три години, а само за миналата година над 1700 служители са били приети на работа, заобикаляйки закона“, каза Танев пред БНР

Реформаторският блок вече обяви, че ще се направят предложения за промените в Закона за държавния служител, които да ограничат партийните назначения в администрация. Идеята е да се въведе централизиран конкурс, при който органът по провеждането на процедурата да е различен от органа, който назначава избрания.

"Така ще се пресекат порочните практики и се надяваме да получим подкрепа на другите политически сили, макар и да знаем, че ще е неохотна", обясни Танев.

Законът ще прави разлика между високите мандатни длъжности, които се заемат без конкурси, защото там се назначават хора, които изпълняват поетите политически приоритети на партиите.

Димитър Танев коментира, че сегашният закон оставя много "вратички", които позволяват назначаването на партийни кадри на по-ниски нива. Едно от тези “вратички“ е назначаването на непълно работно време, след което човекът се преназначава на свободна длъжност. Другият вариант са назначенията по заместване, след което служителят отива на редовно работно място. И в двата случая това става без конкурс.

“Предвиждаме и редовни атестации по време на работа, защото има много служители, които през годините са влезли неподготвени, минали са през тестове, но продължават да не са пригодни за държавна служба“, каза Танев.

Споделяне

Още по темата

Още от България