Половината Джакарта под вода след поройните дъждове

Половината Джакарта под вода след поройните дъждове

Продължаващите няколко дни силни дъждове наводниха индонезийската столица. В някои части на 14-милионната Джакарта беше блокирано пътното движение, хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, предаде ДПА.

Половината от града е под вода, която на места достига до 4 метра.

Армията използва гумени лодки за спасяването на блокирани от наводнението хора в центъра на града. Властите съобщиха за най-малко четирима загинали, предаде Асошиейтед прес.

Наводненията объркаха работата на железопътния и автобусния транспорт и принудиха шофьори на камиони, заседнали по залетите шосета да изоставят колите си.

Властите се опитват да евакуират близо 100 000 души, чиито домове са наводнени, каза представител на Националната агенция за бедствия и аварии, цитиран от ДПА. По думите му над 10 000 души са преместени във временни убежища, но много хора, чиито домове са наводнени, настоявали да останат в тях, страхувайки се да не бъдат окрадени.

Телевизионни кадри показаха президента Сусило Бамбанг Юдхойоно и външния министър Раден Мохамад Марти да стоят във вода до глезените в наводнения президентски дворец, чакайки пристигането на аржентинския президент Кристина Кирхнер, която е в страната на държавно посещение.

Първоначално бе съобщено, че разговорите между двамата президенти ще бъдат отложени, но явно са се състояли, отбелязва АП. "Няма никакъв проблем, че дворецът е наводнен, важното е хората да бъдат защитени", заяви Юдхойоно.

По време на дъждовния сезон в Джакарта често стават наводнения. През последните дни бяха наводнени и някои други райони на Индонезия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?