Половината фирми са готови да се откажат от касовите апарати

Всеки втори мениджър твърди, че е вдигнал работните заплати

Половината фирми са готови да се откажат от касовите апарати

Почти половината фирми, анкетирани в ежегодното проучване на Българската стопанска камара (БСК), са готови да се откажат от ползването на касови апарати заради промените в Наредба Н-18. 47 на сто то тях са посочили, че биха предпочели да минат към други разрешени форми на плащане, например по банков път.

Това става ясно от проучване на камарата сред 792 мениджъри на фирми, анкетирани между 10 ноември и 10 декември 2019 г. 81% от анкетираните предприятия са микро- и малки (с до 50 заети), 11% са средни (с 50 до 250 заети), а 8% са големи (с над 250 заети).

Въпреки подобренията в Наредба Н-18 за касовите апарати и поредицата отлагания на влизането ѝ в сила, голяма част от бизнеса продължава да не е готов да изпълни изискванията в срока до 31 януари 2020 г.

22% от предприемачите отговарят, че все още не знаят какво да направят във връзка с промените, а 31% декларират, че трябва да подменят само софтуера.

91% от мениджърите нямат доверие в сигурността на информацията, поддържана от държавните институции. 82% се притесняват от нов теч на данни от НАП, а 18% са изпитали реални затруднения в бизнес дейността си заради НАПлийкс.

С най-голямо доверие на бизнеса се ползва президентската институция, чиято дейност се одобрява от 54% от мениджърите. На второ място е омбудсманът с 39%, а на трето – Националната агенция за приходите с 28%. Най-голямо недоверие – цели 85%, има към работата на парламента. Крайно негативно е и отношението към съдебната власт, чиято работа не се одобрява от 79% от анкетираните предприемачи.

През 2019 г. обаче се забелязва подобрение във възприятията на бизнеса по всички проблемни теми спрямо 2018 г. 43% от анкетираните смятат, че корупцията се е увеличила спрямо 58% миналата година. Абсолютно същите са и числата по отношение на регулаторната тежест. 30% от запитаните смятат, че има ръст на престъпността, докато през 2018 г. на това мнение са били 49%.

Близо половината от фирмите са увеличили оборотите и продажбите си през тази година. При 55% от компаниите са вдигнали работните заплати. 42% от компаниите отбелязват ръст на инвестициите си в нови продукти, а 27% - в нови мощности.

Чувствително намалява делът на фирмите, които декларират, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти – от 82% през 2018 г. на 61% през 2019 г.

Няма почти никакво подобрение на проблема с недостига на работна ръка. Около половината от запитаните отговарят, че като цяло работната ръка не отговаря на очакванията им.

Проучването отчита известен песимизъм за 2020 г., който в голяма степен се дължи на неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка, казаха от стопанската камара. Сериозни притеснения буди забавянето на глобалния растеж и очертаващата се нова икономическа криза, както и "позеленяването" на Европейския парламент, предполагащо нова доза екорегулации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?