Половината харчове на БЕХ са за консултанти и реклама

Половината харчове на БЕХ са за консултанти и реклама

Почти половината от разходите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), направени от началото на годината, са за реклама и външни и консултантски услуги, стана ясно от изнесени данни за оперативните разходи на компанията.

В отговор на парламентарно питане на депутата от “Синята коалиция“ Иван Иванов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков съобщи, че БЕХ е изхарчил досега 5.130 млн. лв., от които най-голямата част – 2.33 млн. лв. са за външни услуги. От това разходно перо 47 на сто са дадени за консултанти, каза Трайков.

За персонала са отишли 1.5 млн. лв., 237 хил. лв. са платени по лизинговите договори за закупуването на нови автомобили за нуждите на холдинга и за дъщерните му дружества.

Малко по-късно от БЕХ изпратиха до медиите разбивка на разходите си за седемте месеца на годината, от която става ясно, че холдингът е увеличил с над 40 на сто разходите си за външни услуги. Дадените за консултанти пари са малко над 1 млн. лв., което е почти колкото миналогодишните разходи. Парите били нужни за реализация на стратегическите проекти на холдинга, обясняват от дружеството. Част от разходите са за одити.

Харчовете за реклама на БЕХ са се увеличили шест пъти от 63 хил. лв. на 445 хил. лв. Обясненията на дружеството са, че основно тези средства са отишли за организацията на Енергийния бизнес форум, който се състоя в рамките на организирания от президента Георги Първанов международен енергиен форум в края на април. Двойно са нараснали плащанията за застраховки, посочват от БЕХ.

В цитираните оперативни разходи от над 5 млн. лв. не са включени пари за придобиване на активи, както от страна на БЕХ, така и от дъщерните дружества на холдинговата група, посочи преди това министър Трайков.

Той допълни, че в момента се извършва финансов одит в енергийния холдинг за това как са изразходвани средствата, които предишното правителство на БСП, НДСВ и ДПС отпусна от държавния бюджет за увеличение на капитала на БЕХ със 700 млн. лв.

От тези пари 300 млн. лв. бяха отпуснати от бившия кабинет “Станишев“ за финансиране на дейностите по изграждането на АЕЦ “Белене“ от дъщерното дружество НЕК. 400 млн. лв. от държавната хазна отидоха за погасяването на дълга на “Топлофикация-София“ към “Булгаргаз“, както и за финансиране на газовото дружество за схемата по отлагателното плащане от страна на бизнеса на газовите доставки заради финансовата криза.

Прави се и проверка от страна на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма дали холдингът изпълнява целите, за които беше създаден, каза Трайков.

Холдингът бе регистриран през есента на 2008 г. за няколко дни чрез преименуване на “Булгаргаз холдинг“, в чийто състав бяха “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ и Булгартел“. В БЕХ бяха вкарани НЕК, АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“.

От създаването си БЕХ няма спечелени международни търгове и не е изхарчило нито стотинка за придобиване на активи, с каквато цел бе създаден холдингът, стана ясно от думите на министъра.

В реплика на отговора му Иванов заяви, че от думите му става ясно, че БЕХ е бил създаден, за да раздава пари на консултанти. Той каза, че политическата сила, която представлява ще подкрепи затварянето на .холдинга, защото подобна мегаструктура убива конкуренцията и прекратяването на дейността ѝ ще изчисти средата.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов, а по-късно и ресорният вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков заявиха, че според тях холдингът не е ефективен и ще бъде закрит. Проучва се обаче как да стане това, тъй като БЕХ е страна по редица международни споразумения и проекти както изграждането на газовите междусистемни връзки с Гърция и Румъния и проекта за газопровода “Южен поток“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес