Половината кандидати за контрол на подслушването не стават

Половината кандидати за контрол на подслушването не стават

Половината от кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) не отговарят на законовите изисквания. В сряда вътрешната парламентарна комисия изслуша концепциите на осемте номинирани и прецени, че трима от тях - Георги Георгиев, Малин Стоилов и Мухидин Шабан не покриват критериите.

За четвъртия - бившият градски прокурор на столицата Нестор Несторов - се оказа, че в комисията не са постъпили достатъчно документи. Затова ресорните депутати ще се произнесат за неговата кандидатура, след като ДАНС им предостави нужните материали.

Самият Несторов заяви пред журналисти, че не знае кой го е предложил за контролния орган върху СРС-тата. "Един познат ми поиска едни документи и после разбрах, че трябва да дойда на изслушването", опита се да преметне медиите бившият обвинител.

Несторов не бил издигнат от опозицията, а шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов заяви, че не е номинация и на БСП и НДСВ. Остава единствено възможността Несторов да е предложение на ДПС, предположи Спасов.

Според Закона за СРС членове на Националното бюро могат да бъдат само български граждани, които имат 10 години юридически стаж или 10 години професионален стаж в службите за сигурност и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно".

Комисията прецени, че на изискванията отговарят зам.-министърът на правосъдието Бойко Рашков (БСП), бившият министър на правосъдието Антон Станков (НДСВ), депутатът от групата на Яне Янев – Борислав Българинов, който преди да стане депутат е бил прокурор, и магистратът Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия, предложена от дясната опозиция.

За председателския пост на петчленката ще се борят Рашков и Станков, като шансовете определено са в полза на първия, най-малкото, защото участието на НДСВ в следващия парламент е под сериозна въпросителна.

При изслушването на кандидатите един от основните поставени въпроси към тях е бил как ще постъпят при отказ за информация по дело като "Лиана". Според Спасов и отговорът при всички е бил, че отказът за достъп на парламента до информация е недопустим. Не така обаче смята вътрешният министър Миков, който преди десет дни за пореден път отказа да предостави да народните представители материалите по скандалната разработка, която е свързана с финансирането на ДПС.

Остава вътрешната комисия да предаде становището си кои от кандидатите отговарят на изискванията и какви са впечатленията на комисията от проведената среща, както и доколко кандидатите познават законодателството в областта на СРС и каква е визията им за работа в бюрото.

Окончателният избор на петчленката остава на пленарната зала. Запитан какво ще стане, ако не бъде намерен пети подходящ кандидат за попълване на контролния орган, председателят на вътрешната комисия Спасов предположи, че въпросът с контрола на СРС може да остане за решаване от следващото народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?