Половината контрабандни цигари в ЕС влизат през Латвия, и България е в "червената" зона

Четири от всеки 10 контрабандни цигари в ЕС идват от Латвия, съобщава белгийският вестник "Соар", цитиран в четвъртък от БТА. Изданието се позовава на резултати от проучване, публикувано в ноемврийския брой на списание "Табако контрол" - издание на Британската медицинска асоциация.

Публикацията е придружена от карта, разясняваща равнището на контрабанда в отделните държави в Общността. С червен цвят заради мащаба на контрабандата на цигари са отбелязани Латвия (37.8 процента), Швеция (18.8 на сто), България (18.3 процента), Полша (15.3 на сто). Малко по-благоприятна е класацията на Румъния и Хърватия - около 11 процента.

В оранжевата контрабандна зона (8-10 процента) се намират Великобритания, Унгария, Албания и Чехия. В зелената зона с контрабанда до пет на сто са Испания, Франция, Белгия, Португалия, Ирландия, Гърция, Италия, Австрия и Финландия. Няма данни за Германия, Холандия, Литва и Естония.

Според изводите в проучването равнището на контрабандата зависи основно от степента на развитие на мрежата на контрабандистите в дадена държава и от отговора на властите срещу тяхната дейност. Изследването не установява тясна връзка между обемите на контрабандата и цените на продаваните по законен път цигари.

Споделяне

Още от Европа