Половината от германците искат "голяма коалиция", ГСДП е на път да се разцепи

Половината от германците искат "голяма коалиция", ГСДП е на път да се разцепи

Около половината от германците биха подкрепили ново правителство във формат "голяма коалиция", сочат резултатите от допитване на държавната телевизия А Ер Де, представено на сайта на телевизията в петък.

48 процента от запитаните предпочитат консервативният блок на Ангела Меркел да управлява в коалиция със социалдемократите. Едва 18 процента биха подкрепили другия възможен съюз – кабинет на консерваторите със Зелените. Статистическото отклонение в данните е 3.1 процента, отбелязва А Ер Де.

Сред редовите привърженици на двете най-големи германски партии - Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и ГСДП - също преобладават нагласите за "слонска сватба" – така германските медии наричат евентуалния съюз между консерватори и социалдемократи. Според анкетата на А Ер Де 62 процента от избирателите на ХДС и 56 процента от тези на ГСДП биха одобрили сключването на "голяма коалиция".

Настроението сред ръководството на ГСДП обаче не съответства напълно на това на редовите избиратели. Големи групи в партията се противопоставят на съюз с Меркел, а няколко регионални организации са предложили да се проведе допитване до всичките 470 000 партийни членове, съобщава ДПА.

В материал, посветен на днешната конференция на социалдемократите, на която при закрити врата ще бъде обсъдено дали партията да влезе в правителството, "Зюддойче цайтунг" отбелязва: "По този начин Зигмар Габриел (председателят на ГСДП - б.р.) и други политици от ГСДП обвързаха политическата си съдба с резултатите от партийното допитване."

Евентуалното гласуване в ГСДП по въпроса за съюза с консерваторите би трябвало да се проведе преди редовния конгрес на социалдемократите в средата на ноември, отбелязва "Зюддойче цайтунг". Възможно е конференцията на социалдемократите, която започва в петък следобед, да не даде отговор на въпроса за коалиция с Меркел, отбелязва вестникът.

Обикновено съставянето на правителство в Германия отнема около месец, посочва ДПА. Дотогава Ангела Меркел ще управлява като служебен премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа