Половината от имигрантите у нас искат да останат в България

Повече от половината от имигрантите в България заявяват, че искат да останат в страната. Това сочат данните от проучване, което бе представено във вторник от Андрей Нончев от Центъра за изследване на демокрацията.

В проучването са участвали 232-ма чужденци, които пребивават поне шест месеца в България. Проучването е осъществено от лятото на 2008 г. до пролетта на настоящата година. Чужденците са основно от София и големите градове.

Около 15-20 процента от участниците в изследването искат да се прехвърлят в друга държава. Около една четвърт имат намерение да се завърнат в родината си. Желаещите да останат в България са преди всичко с висше и полувисше образование. Най-голям е делът на възнамеряващите да живеят и занапред в България сред гражданите от азиатските и арабските страни, Русия и бившите съветски републики, които преценяват България като по-добро място за реализация.

Всеки четвърти от желаещите да останат е частен предприемач, който инвестира в българската икономика, посочи Нончев.

Желаещите да живеят постоянно в България са и тези, които искат да получат гражданство - около 50 процента от запитаните или имат, или желаят да получат българско гражданство.

Една пета от пребиваващите до една година имат намерение да поискат гражданство.

Най-висок е делът на икономическите имигранти от азиатските страни - 30 процента, Западните Балкани - около една четвърт, Русия - около 15 процента.

Около 10-15 процента от имигрантите имат някакво отношение към различни форми на престъпността, сочат данните от изследването.

В една трета от случаите домакинствата на имигрантите имат брутни доходи над 1800 лева - доста по-добре от картината за българите, коментира Андрей Нончев.

Имигрантите смятат, че допринасят за икономическото благоденствие в България. Една четвърт от пребиваващите у нас помагат на роднини или приятели, които не живеят в нашата страна.

Споделяне

Още от България